menu

  • 2024.02.20.

Három nővér bemutató a Kelemen László Kamaraszínházban

Anton Pavlovics Csehov egyik legismertebb művét mutatta be péntek este a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a kamaraszínházban.

A Szente Vajk által rendezett előadás bár a modern korba helyezi a történetet, az eredeti mű alapvetéseivel, változtatás nélkül közölt szöveggel mutatja be Andrej Prozorov és a három nővér életét.

Csehov Három nővér című művének története egy Moszkvától távoli, jelentéktelen kormányzósági városban kezdődik, a fókuszban pedig Andrej Prozorov és három húga áll. A művelt, széplelkű testvérek vonzzák magukhoz a kellemes társaságra vágyó, egyhangú életű katonatiszteket, akik ezúttal Irina névnapján teszik tiszteletüket a házban. A társasághoz csatlakozik a dandár új ezredese, és néhány nem várt vendég is. A névnapi összejövetel váratlanul eljegyzéssel ér véget. A művet eredetileg négy, a kecskeméti rendezésben két felvonásban játsszák, négy elkülönülő szakaszra bontva. Az eddigi interpretációkhoz képest a legnagyobb innováció Szente Vajk rendező saját elmondása szerint a mű szerinti második felvonásban megjelenő farsang, ahol a szokásostól eltérően a szereplők hétköznapinak aligha mondható jelmezekbe bújnak, s ezekkel igyekeznek üzenni, kommunikálni magukról mélyen rejlő érzéseket, gondolatokat.

„Nagy rendezői magabiztosság kell ahhoz, hogy bárki színpadra állítson egy Csehov-művet, ugyanakkor nagy vezetői magabiztosság is kell ahhoz, hogy azt egy színház műsorára tűzze. És mindez nem tudna működni egy magabiztos társulat nélkül. Csehovot nem véletlenül tartják számon a világ drámairodalmának legnagyobbjai között, és nekem meggyőződésem, hogy a Három nővérnél jobb drámai darab nem született még” – hangsúlyozta Szente Vajk.

„Az egy közhely talán Csehovval szemben, hogy ott van a sorok között, amit mondani akar, de sokszor még így is alig látható. Pusztán gondolatokkal, érzelmek megszólaltatásával talán még el sem játszható. Annyira sok rétege van, olyan mély, annyi titokkal bír, és ezeket sok esetben nagyon nehéz megmutatni, rengeteg rendezői eszközre van szükség. Ebben az előadásban törekedtem arra, hogy olyan mély rétegeket is láthatóvá tegyek, amelyeket eddig még talán soha senki” – folytatta.

Az előadás plakátja, és bizonyos pillanataiban a díszlet is a Jóbarátok című amerikai szituációs komédiát idézi. Elsőre talán nehezen találunk összefüggést a két történet között, a rendező azonban rámutatott a hasonlóságokra. „Az efféle műsorok szereplői tulajdonképpen ugyanabból érik el a humort, amiből Csehov akarta. Megmutatja karaktereinek esendőségét, rossz tulajdonságait, gyarlóságait, alantasságait, és pontosan ugyanezen nevetünk a Jóbarátokban is. Azt is célom volt ezzel megmutatni, hogy ezek a szereplők a mai napig itt élnek köztünk” – adott választ a rendező, majd hozzátette: a Három nővér című előadásban rendkívül magas szintű színészi teljesítményekre lehet számítani.

A Három nővér Kovács Lehel, Kovács Gyopár, Bori Réka, Zsigmond Emőke, Szabó Dorottya, Orth Péter, Nagy Sándor, Koltai-Nagy Balázs, Fazakas Géza, Sipos Imre, Körtvélyessy Zsolt és Csombor Teréz szereplésével február 16-tól látható a Kelemen László Kamaraszínház színpadán.

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Kapcsolódó képek