menu

  • 2014.08.08.

Kecskeméten épült fel a világ első vízháza

Forradalmi ötlettel állt elő tíz éve az akkor a Tokiói Egyetemen tanuló Gutai Mátyás: olyan házat tervezett, aminek falai vízből állnak – adta hírül az euronews.com. Persze nem szó szerint: szaknyelven folyadékpanel-rendszerről van szó, ami azt jelenti, hogy a szilárd elemekből álló falak belül üregesek, és ezt az üreget tölti ki a víz.

 

Tíz évig tartott, míg az ötletből valóság lett. “A mi tégláink a vízcseppek” – ezzel a mottóval alapította az Allwater névre keresztelt vállalatát Gutai Mátyás. Az uniós támogatással elkészült vízház létrehozásában az Allwater mellett Tokiói Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem is részt vett. A prototípus üvegfalai és nem átlátszó falai a bennük lévő víz révén fűtő- és hűtőtestként is funkcionálnak. Emellett a teljes felület a napenergiát is használni tudja.

A tervet már szabadalmaztatták, jelenleg több céggel is tárgyalnak a licenc értékesítéséről. A prototípust augusztus 8-án, pénteken mutatták be Kecskeméten. A kiállítási darab – egy japán teaház méretű pavilion – minden megoldást felvonultat az üvegsaroktól az üvegfalon át az üvegtetőig – mesélte a tervező a Euronewsnak.

A magyar bemutató után Japánban is kiállítják a vízházat. A panelek súlya minimális a vízzel való feltöltés előtt, ezért könnyű szállítani ezeket, és a házat is könnyű összeszerelni. Ráadásul, bár a konstrukció nagyjából annyiba kerül, mint egy passzív ház, ám az épület minden négyzetcentimétere azonos hőmérsékletű, vagyis jobbak a komfortkörülmények. Így Gutai Mátyás bízik benne, hogy Európában, az USA-ban és Japánban is gyorsan elterjed az új technológia.

 

 

www.szeretlekmagyarorszag.hu

Kapcsolódó képek