menu

  • 2014.08.12.

Az ország tortája 2014.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének versenyét Damniczki Balázs székesfehérvári cukrász Somlói revolúció című tortája nyerte. 

Az ország tortája, Magyarország születésnapi tortája, melyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségek alatt mutatnak be Budapesten, valamint az ország közel 150 cukrászdájában. Auguszt E. József cukrász, a zsűri tagja szerint a Somlói revolúció valóban forradalmi torta, hiszen bár alapvetően a somlói galuska ízével dolgozik, se kívül, se belül nem emlékeztet a magyar édességre.

 

 

 

Idén három fajta tortát mutattak be az augusztus 20-i ünnepséggel kapcsolatos sajtótájékoztatón.

Magyarország tortája 2014-ben a Somlói Revolúció lett.

A cukormentes torták versenyében a Nándori Cukrászda Csokis kaland nevű édessége győzött.

A Magyar Honvédség Szakácsválogatottja által készített Honvédség tortája, a Balaton környéki alapanyagokat, a sárgabarackot, a mandulát és a levendulát használja fel.

A Magyar Pékszövetség versenyének győztese a “Várkapitány kenyere” lett, amelyet a Kurdi Family Kft. készített.

 

A Somlói Revolúció receptje a Femina.hu-ról:

Az ország tortája 2014 – Somlói revolúció

Hozzávalók:

A grillázstésztához:

145 gramm tojásfehérje
60 gramm sárgája
50 gramm cukor
20 gramm liszt
80 gramm dió grillázs
30 gramm dió

A narancsbetéthez:

135 gramm narancs
70 gramm cukor
5 gramm pektin
4 gramm zselatin
1 fél narancs héja

A fehércsokoládé mousse-hoz:

200 gramm fehér csokoládé – 33,1%-os
90 gramm 33%-os tejszín
55 gramm tojássárgája
5 gramm zselatin
15 gramm víz
1 gramm vanília
320 gramm tejszínhab

Az étcsokoládé mousse-hoz:

70 gramm 33%-os tejszín
75 gramm 54%-os étcsokoládé
50 gramm tojássárgája
50 gramm 40%-os rum
240 gramm tejszínhab

A ganache-hoz:

40 gramm tej
75 gramm 54%-os étcsokoládé
8 gramm glükóz
20 gramm 80%-os vaj

Elkészítés ideje: 150 perc.

Elkészítés menete:

Elsőként a grillázstésztát készítse el. A sárgáját verje habosra a cukorral, majd adja hozzá a grillázst és a lisztet is, és keverje ki velük, aztán a habosra vert fehérjét is keverje hozzájuk. Szórja meg a dióval, majd 155 fokra előmelegített sütőben süsse ezt a keveréket 30 percig. Egy edényben tegyen be alá a sütőbe vizet, hogy párologjon.

Jöhet az étcsokoládés mousse. A sárgáját verje habosra, a tejszínt melegítse 80 fokosra, majd folyamatosan csorgatva keverje őket össze. Az étcsokit melegítse 38 fokra, majd keverje a többihez. Hűtse 27 fokra, majd keverje el a rummal és a tejszínhabbal.

A narancsbetéthez a cukrot keverje össze a pektinnel és a zselatinnal, majd reszelje le a narancs héját, tegye teatojásba. A narancsléhez adja a zselatinos-pektines keveréket, tegye bele a teatojást, és hagyja öt percig duzzadni őket, majd egy percig forralja. Ezután hűtse le, majd öntse a kifagyott étcsokis mousse-ra!

Jöhet a fehércsokoládés mousse. A zselatint áztassa be, a tojássárgáját verje habosra. A tejszínhez adja hozzá a feláztatott zselatint, majd melegítse 80 fokra. Ha ezt elérte, keverje el a sárgájával. A fehércsokit melegítse 36 fokosra, majd keverje a tojássárgájás tejszínhez, aztán 27 fokra hűtve adja a felvert tejszínhabhoz.

A ganache következik, ehhez egyszerűen a tejet a glükózzal és a vajjal melegítse 80 fokra, aztán keverje bele az étcsokoládét.

Ha minden megvan, már csak rétegelni kell: alulra kerül a grillázstészta, rá az étcsokoládé mousse, arra a narancsbetét, rá a fehércsoki mousse, és az egészet a ganache zárja.

Ha nem lett tökéletes, ne aggódjon, az íze biztos finom!

 

 

 

Kapcsolódó képek