menu

  • 2014.09.01.

Aventics Pneumobil Gálafutam

Kecskemét immár harmadik alkalommal várja a főiskolás, egyetemista konstruktőröket és járműveiket egy igazán jó hangulatú versengésre Kecskemét főterére.

A program időpontja: 2014. szeptember 6. szombat

Ezúttal pneumobilok, vagyis sűrített levegővel hajtott járgányok és építőik mérhetik majd össze tudásukat különböző versenyszámokban.

A versenyre 16 csapat jelentkezett be, szinte minden magyar műszaki felsőoktatási intézmény képviselteti magát és két határon túli csapat is érkezik.

A főtámogató Aventics Hungary Kft. és a szervező Kecskeméti Főiskola reméli, hogy a gálafutam jól példázza a magyar mérnökhallgatók kreativitását, szakmai tudását, lelkesedését, és a látogatóknak is kellemes kikapcsolódást nyújt – mondták el a Kecskeméti Főiskola Hallgatói Műhelyénél tartott sajtótájékoztatón.

Nem a lóerők és a nem a sebesség versenyeznek majd a kecskeméti főtéren szeptember 6-án, hanem a mérnökjelöltek kreativitása és csapatmunkája.

A versenyen szereplő pneumobilok kis sebességű sűrített levegővel hajtott járművek, amelyeket műszaki felsőoktatási intézmények csapatai terveztek és készítettek.

„A Kecskeméti Főiskola hallgatói kiemelkedő eredményeket értek el különböző járműépítési versenyeken itthon és nemzetközi színtéren egyaránt – hangsúlyozta dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora. Ezeket az önszerveződő hallgatói csapatokat minden intézményben a verseny izgalma „fűti”, de közben a gyakorlatban kipróbálhatják, hasznosítják mindazt, amit a főiskolán tanulnak és megmutathatják kreatív megoldásaikat.”

A pneumobilok megmérettetését 2008-ban a Bosch vállalatcsoport kezdeményezte, s azóta tavasszal minden évben megrendezték a versenyt Egerben.

Idén az önálló gyártó és forgalmazó vállalattá vált Aventics Hungary Kft. szervezte a tavaszi fordulót és most a kecskeméti gálafutamnak is nevet adott azzal, hogy főtámogatóként jelenik meg az eseményen.

A tradíciók megőrzése mellett egy új, lendületes, fiatalos generáció jelent meg a pneumatikában, s ez „összeköszön” a mérnökhallgatók versenyével. Nagyon fontos számunkra, hogy az innovatív fiatalok a látóterünkben legyenek – emelte ki Hegymegi István, az Aventics Hungary Kft. kereskedelemi vezetője. Minden vállalatnak van egy üzenete, a mienk a szenvedély, amellyel munkánkat végezzük, s ugyanezt a szenvedélyt látom a csapatoknál és a szervezőknél is.

Bári Gergely, a Kecskeméti Főiskola tudományos segédmunkatársa, a verseny főszervezője arról beszélt, hogy a pneumobilok versenye mellett számos olyan kísérőprogram várja a látogatókat, amelyek valóban egy kellemes szombati családi programmá tehetik a gálafutamot délelőtt 10-től délután fél 5-ig.

A környezettudatosság kérdése többféle módon is megjelenik majd a rendezvényen, pl. a gyerekeket a járművek újrahasznosításával kapcsolatos játékok várják, a felnőttek pedig a kiállító cégek jóvoltából többet megtudhatnak a korszerű energiatermelésről. A kisebbek és a nagyobbak számára egyaránt érdekes lehet a szimulátorverseny és az elektromos gokartok kipróbálása.

 

PROGRAM

10.00 Megnyitó: Szemereyné Pataki Klaudia, a polgármesteri feladatokkal megbízott alpolgármester
10.15 Gokart bemutató, tiszteletkörök
10.35–14.30 A sűrített levegővel hajtott pneumobilok gyorsasági futamai  (Közben: meghívottak tiszteletkörei, VIP versenyek)
14.30 A szimulátorverseny döntője
15.00–16.00 A pneumobilok gyorsulási versenye
16.00–16.30 Eredményhirdetés, díjátadás: dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora és Hegymegi István, az Aventics Pneumatika Kft. kereskedelmi vezetője

Kísérőprogramok
-Duális sétány – a duális képzésben részt vevő cégek kiállítása
-Érdekes technikai kiállítók az alternatív energiák és járműhajtások témaköréből
-Környezettudatossági vetélkedők kicsiknek és nagyoknak egyaránt
-Csoportos játékok a legkisebbeknek
-Elektromos gokart futamok, bemutatók
-Szimulátorverseny a virtuális valóságban

CSAPATOK

BME: Kakukktojás és Műszaki Pneumobil Team
Kecskeméti Főiskola: Tandofer és Messerschmitt
Miskolci Egyetem: MEkk MestAir és Dairp
Nyugat-magyarországi Egyetem: Fair Play Racing
Óbudai Egyetemről: Flux-Gate, The Longhorns és Lezs-Air
PTE: Pollroth
SZTE-ről: Pepp-Air, Diff-Air és Pneugeot
– valamint két határon túli csapat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről: 4GO Team és TechAirGo

aventics

A szervezők kérik, hogy érkezésüket jelezzék előzetesen a 30/7583986-os telefonszámon vagy a helyszínen a regisztrációnál, mert a versenyzők műhelysátra és a VIP sátor is a pálya által közrefogott elzárt területen lesz.

 

 

Kapcsolódó képek