menu

  • 2014.09.15.

30 éves a Népi Iparművészeti Gyűjtemény

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Ennek megünneplésére több rendezvénnyel készülnek.

1984. december 7-én adták át a műemléki védettséget élvező, 1793-ban épült tágas, boltíves épületben, az egykori „Serházban” a népi iparművészet országos jelentőségű és hatókörű gyűjteményét.

A 30 éves évfordulóhoz kapcsolódó események

Október 3. „Kézzelfogható művészet mindenkinek” – országos vándorkiállítás
Megnyitó: október 3. (szombat) 15 óra
Tapintható tárlatnak ad otthont a Népi Iparművészeti Gyűjtemény a Kézzelfogható Alapítvánnyal közös szervezésben. Az országos vándorkiállítás olyan válogatást nyújt, amelyben képző- és iparművészek közösen állítanak ki különböző fogyatékossággal élő társaikkal.
A megnyitó ideje alatt látássérült tárlatvezetők segítségével a kiállítás fedett szemmel is végig járható. Látogatható október 18-ig. A kiállítás kecskeméti védnöke az Első Kecskeméti Lions Klub.

Október 16.  „A templomi táblafestészet és hatása a népi bútorfestészetre”- népi bútorfestők III. országos találkozója
A népi bútorfestők találkozója eddig két alkalommal került megrendezésre a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. Az idei konferencia újdonságát az adja, hogy a népi bútorfestészet kereteit átlépve, most a központi téma az egyházi fatábla festészet lesz. A találkozó gerincét hiánypótló néprajzi és szakmai előadások adják, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a mesterség is megtalálja, és elfoglalja méltó helyét a magyar és európai népi iparművészet szakágai között. A szakmai előadások és viták a bútorfestő mesterség értékmegőrző és értékteremtő szerepének megtartásának és fontosságának kiemelése mellett kijelölhetik a mesterség megújulásának irányvonalát is. Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

November 8. „Múlt, jelen, jövő – mesterek és tanítványok”- A Duna-Tiszaközi Népművészeti Egyesület kiállítása
Megnyitó: november 8. (szombat) 11 óra

November 21. „A népi iparművészet múltja, jelene és jövője”– konferencia
A konferencia két részre tagolódik. A délelőtti előadásokon a szakterület elismert kutatói, etnográfusai tudományos, a szakterületet érintő általános kérdésekkel foglalkoznak. Délután egy kerekasztal beszélgetés veszi kezdetét, amelyben a kezdetekről és olyan izgalmas kérdésekről lesz például szó, hogy a néprajztudomány hogyan kapcsolódott be az állami irányítás alatt álló népi iparművészet megteremtésébe, illetve a hivatalos vonal és a mozgalom, hogyan élt egymás mellett.
Az irányított beszélgetés után a megjelenteknek lehetőségük lesz elmondani véleményüket, kicserélni tapasztalataikat. Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

November 28. „Így éltünk tavasztól őszig” – a Varajti Gizella Színjátszó Kör előadása
Névadójuk, Vörös Lajosné Varajti Gizella, írta ezt a népi színdarabot, mely három felvonásban mutatja be Kalocsa és a szállások régi életét, szokásait. A paraszti élet sem csak a nehéz fizikai munkából állt, mindig dal, tánc, humor, öröm, bánat, pletyka, intrika, szerelem színesítette.
Színdarabjaikban visszarepítik időben a kedves nézőt a két világháború közötti évekbe, újra átélhetik velük a summás élet, kötélhányás, fosztás, régi bálok stb. élményét. A nézők derülhetnek az ízes paraszti humor hallatán és szemtanúi lehetnek szerelmek szövődésének. Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

Kapcsolódó képek