menu

  • 2014.10.06.

Támogatást nyert a Kecskeméti Katona József Színház

„IDE NEKEM AZ OROSZLÁNT IS!” – SZÍNHÁZPEDAGÓGIAI PROJEKT című pályázatával 23.871.132 forint támogatást nyert a Kecskeméti Katona József Színház, a Kulturális Intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában pályázaton.

A projekt megvalósítása 2014. április 1-én kezdődött és 2015. március 31-én zárul.

A pályázat kiemelt céljai közé tartozik, hogy a pályázó Színház a gyermekeknek változatos tematikájú foglalkozásokon, játékos, kreatív programok segítségével mutassa be a színház varázslatos világát. A teátrum által bemutatott műveket a gyermekek színházi körülmények között ismerjék meg, majd komplex módon dolgozzák fel a társulat tagjai segítségével, így színházba járó, színházszerető, színházértő fiatalokká, felnőttekké váljanak.

2014. április és szeptember között megvalósult programok:
Havi szakkörök:
Réczei Tamás, művészeti vezető, rendező, dramaturg, Németh Virág dramaturg, Sirkó László színművész, Hegedűs Zoltán színművész, Csombor Teréz színművész, Hajdú Melinda színművész, Fazakas Géza színművész, Fehér Éva színháztörténész, előadóművész, Szokolai Péter színművész, Vári János rendezőasszisztens, színész vezetésével, szakmai irányításával a projektben résztvevő gyermekek drámajátékok, szituációs- és szerepjátékok segítségével dolgozzák fel Bors néni, a Mátyás mesék, valamint a Vihar történetét.

Témanapok:
A témanapokon a kulisszák mögötti élettel is megismerkedtek a gyermekek a Ciróka Bábszínházban valamint a Katona József Színházban is. A Ciróka Bábszínházban megtekintettek egy előadást, beszélgettek a bábszínészekkel és megismerkedhettek a színházi szakmákkal egy közönségtalálkozó keretében. A Katona József Színházban a férfi és női jelmeztárat látogatták meg, és felpróbálhattak egy-egy nekik tetsző jelmezt. A kelléktár megismerése után a nagyszínpadi bemutató következett, ahol kipróbálták a mikroportokat, a színpadi lámpákat és azok működését is látták, továbbá a forgószínpad, a függöny, a vasfüggöny és a zsinórpadlás is bemutatásra került.

Témahetek:
A projekt megvalósítói a tematikus heteket Szegeden rendezték meg. Az ott feldolgozott műveket, elkészült produkciókat a tervek szerint novemberben mutatják be a gyermekek a Katona József Színházban.

A programsorozathoz hamarosan játékos vetélkedők is kapcsolódnak majd: az óvodás korosztály rajzversenyen, az iskolások színháztörténeti vetélkedőn vesznek részt.

 

Kecskeméti Katona József Színház