menu

  • 2014.10.08.

Növelik Kecskemét közbiztonságát

Az önkormányzat a közbiztonság növelése érdekében újabb kamerákat szereltetett fel a városban. A rendszert sajtótájékoztató keretében ismertették ma délelőtt a Városházán.

A legmodernebb kamerákból most nyolc helyre 16 darabot szereltek fel. Az önkormányzat finanszírozta és a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány működteti majd – hangzott el a bemutatóval összekapcsolt tájékoztatón, melyen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester, dr. Szabó József, a Fornetti Kft. ügyvezető igazgatója, az alapítvány kuratóriumi elnöke, Kerti István rendőralezredes, Kecskemét rendőrkapitánya, és Kiss Béla, az alapítvány titkára.

A rendőrségen figyelik a kamerák felvételeit, de akár egy rendőrautóban, laptopon is nézhetőek lesznek on-line az „élőképek”. Ez is az egyik előnye a rendszernek, valamint az is, hogy mozgathatók a kamerák: oda telepíthetők, ahol éppen szükség lesz rájuk.

– A rendszer tudja a statikusan, egy adott helyre rögzített kamerákon kívül azt is, hogy mobil kamerákat helyezzünk ki – erősítette meg dr. Szabó József. – Így akár egy sporteseménynél, akár egy nagyobb társadalmi eseménynél, közterületen felállíthatjuk egy oszlopra és a rendőrség műveletirányítási központjából felügyelni tudják az eseményeket.

A most üzembe állított rendszer már ráadásul digitális technika. Azaz minőségromlás nélküli jeleket továbbít bármilyen távolságra – mondta a sajtótájékoztatón Kiss Béla, a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány titkára.

A kamera rendszer azonban csupán egy eleme a Kecskemét közbiztonságának javítása érdekében tett intézkedéseknek. Az önkormányzatnak ugyanis határozott tervei vannak arról, hogyan lehetne fokozni a város biztonságát. Például erősíteni a polgárőrséget, erőteljesebben bevonni a munkába a vagyonvédelmi cégeket, közterület-felügyelőket. Valamint erősíteni a Kecskeméten élőkben azt a késztetést, hogy szóljanak a rendőrségnek, ha bármi furcsát, szokatlant tapasztalnak.

– A közterület-felügyelet erősítésére korábban már voltak próbálkozások, hogy például délutános műszak bevezetésével, hétvégi műszakokkal segítsenek be a közrendvédelmi feladatokba – mondta Szemereyné Pataki Klaudia, alpolgármester. – Akkor azonban a jogszabályok még nem tették ezt lehetővé. Ma viszont már lehetőségünk lesz arra, hogy új alapokra helyezve a közterület-felügyeleti rendszert a közbiztonsági feladatokba is bekapcsolódhassanak az ott dolgozók.

A térfigyelő megfigyelésbe bevont új helyszínek:

•Boldogasszony tér

•a 44-es út és a Repülőtéri út kereszteződése

•a 441-es út-Metro áruház körforgalma

•E75-ös főút-Tesco körforgalom

•Mindszenti körút- E75-ös főút kereszteződése

•E75-ös főút-Mercedes gyár déli bevezető útja körforgalom

•M5-ös autópálya-54-es főút kereszteződése

•Mártírok útja-Klebersberg Kunó utca kereszteződése

Az új kamerákkal együtt immár több mint hatvan lencse figyeli a város történéseit. Elsősorban a bevezető útszakaszokon és a frekventált helyeken.

 

Forrás: KTV, keol.hu

Kapcsolódó képek