menu

  • 2014.11.03.

Ifjúsági Világtalálkozók keresztje Kecskeméten

Európai és magyarországi körútja során Kecskemétre látogat az Ifjúsági Világtalálkozók keresztje.

A Barátok templomában 2014. november 5-én, szerdán, 18 órakor kezdődő szentmisét Dr. Bábel Balázs érsek úr mutatja be, az ifjúságpasztorációban tevékenykedő számos lelkipásztor és világi munkatárs részvételével, amit ünnepélyes fogadalmi liturgia követ.

MTI fotó: Balázs Attila

MTI fotó: Balázs Attila

A II. János Pál pápa által elindított, első alkalommal 1984-ben megrendezett ifjúsági világtalálkozó elsődleges célja az volt, hogy megismertesse Krisztus üzenetét a világ fiataljaival. Az első, Rómában megtartott rendezvényen a fiatalok megkapták a pápától a mára a találkozók jelképévé vált keresztet, amelyet körbehordoznak országaikban, hogy a találkozó előtt egy évvel a vendéglátó ország ifjúságára bízzák.

A résztvevők nagy száma miatt egy évvel később újabb összejövetelre hívta meg a pápa a fiatalokat, majd hivatalosan is kezdeményezte a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó megünneplését. Azóta egyházmegyei szinten minden évben, nemzetközi szinten pedig két-három évente megrendezik.

A fakeresztet és a II. János Pál pápától kapott Salus Populi Romani-ikont vasárnap román fiatalok adták át magyar társaiknak a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban bemutatott püspöki szentmisén, amelyet Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke celebrált.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tájékoztatása szerint az ifjúsági világtalálkozók szimbólumai két hétig zarándokolnak a hazai egyházmegyékben, ahol katekézisekkel, tanúságtételekkel kísért ifjúsági imaesteken találkozhatnak velük az érdeklődők.

A keresztet elviszik többek között Hajdúdorogra, Szegedre, Kecskemétre, Székesfehérvárra, Szombathelyre, Győrbe, Veszprémbe, Budapestre, Pécsre is, itthon utoljára november 14-én Miskolcon lesz látható. A keresztet és az ikont november 15-én Kassán püspöki szentmise keretében fogadják Szlovákia fiataljai.

Az előző Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót 2013-ban Rio de Janeiróban rendezték meg, 2016-ban pedig a lengyelországi Krakkó látja vendégül a katolikus fiatalokat.

 

Forrás: MTI, kecskemet.hu

 

Kapcsolódó képek