menu

  • 2014.11.06.

A használt sütőolaj lakossági gyűjtésének népszerűsítése Kecskeméten

Egy liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet tesz használhatatlanná. 

Ilyen és ehhez hasonló riasztó adatok késztették Kecskemét MJV Önkormányzatát arra, hogy szorgalmazza és támogassa a használt sütőolaj lakossági gyűjtésének népszerűsítését Kecskeméten.

A témában csütörtökön délután tartott sajtótájékoztatót Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Vörös Viktor, a Design Kft. ügyvezetője és Tábi Krisztián, a Design Kft. másodnyersanyag értékesítője. Az eseményen megjelent Mester László, a programban részt vevő – és a sajtótájékoztatónak helyet adó – Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola igazgatója is.

Elhangzott: az önkormányzat szerződést kötött a Design Kft.-vel, amelyben a cég vállalta, hogy 3 középfokú köznevelési intézményben tart szemléletformáló előadásokat a témában. A társaság hat intézményben (Bolyai János Gimnázium, Bányai Júlia Gimnázium, Széchenyi István Szakközépiskola és Szakiskola, Magyar Ilona Általános Iskola, Arany János Általános Iskola, Kecskeméti Főiskola homokbányai kollégiuma, ) gyűjtőpontokat alakít ki, ahol a lakosság leadhatja a használt sütőolajat. A gyűjtőedény lehet akár üveg, akár műanyag palack, a göngyöleget ugyanis a társaság ugyanúgy válogatja és kezeli majd saját telephelyén. Az iskolák a Design Kft.-től a begyűjtött mennyiség után térítési díjat kapnak, mégpedig literenként 15 forintot. Az akció sikere érdekében a társaság további olyan intézmények jelentkezését várja, amelyek gyűjtőpontokká válhatnak.

A sajtótájékoztató résztvevői felhívták a figyelmet arra, hogy a használt sütőolaj ugyan nem minősül veszélyes hulladéknak, de a nem megfelelő kezelés következtében súlyos környezeti károkat okozhat. Magyarországon több társaság is foglalkozik sütőolaj begyűjtésével és kezelésével, ám ezek döntően az ipari szektort és a vendéglátóhelyeket célozzák meg szolgáltatásukkal. Ezért is számít példaértékűnek az az összefogás, amely Kecskemét önkormányzata és a Design Kft. között létrejött, hiszen ez esetben a háztartásokra került a hangsúly.

A kampány céljai: a kecskeméti háztartásokban képződő használt sütőolaj minél szélesebb körben történő visszagyűjtése a Design Kft. eszközrendszerének és logisztikájának segítségével, mind lakossági mind intézményi szinten, a kecskemétiek figyelmének felhívása az elhasznált sütőolaj elhelyezésének veszélyeire, továbbá a köznevelési intézményekben tartandó előadások keretein belül a következő generáció szemléletformálása a hulladékokkal kapcsolatos viszonyunkról.

Fotó: Szemereyné Pataki Klaudia facebook oldala

Fotó: Szemereyné Pataki Klaudia facebook oldala

Sikeres kampány esetén a Design Kft. pályázatokon kíván indulni, ezzel is új kecskeméti munkahelyeket teremtve.

A Design Kft. 1990-ben alakult vállalkozás. 1998 óta üzemelteti kecskeméti telephelyét az Ipar u. 6. szám alatt. A központi telephelyükön történt beruházások kivitelezésével mára a legmagasabb műszaki követelményeknek megfelelő európai szintű kezelő telepet alakítottak ki, amely esztétikailag és morálisan is illeszkedik a környezetközpontú szemlélethez. Céljuk, hogy minél több saját hulladék-feldolgozó technológiával rendelkezzenek (Hasznosítói státusz megszerzése minél több hulladékáram esetén), amely következtében a hulladékok végső kezelőivé válhatnak.

Jelen esetben a használt sütőolaj kezelését tűzték ki célul. A társaság a jövőben is elsődleges feladatának tekinti a partnerek maradéktalan kiszolgálását, üzletkörének és szolgáltatásainak bővítését. A Design Kft. napjainkban több, mint 6000 partnerrel áll szerződéses kapcsolatban. Az elmúlt 20 év folyamatos törekvései és kitartó munkája hozzásegítette őket a jelenleg is meghatározó piaci részesedéshez, a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos szolgáltatások területén elért elismertséghez valamint a magas minőség fenntartásához a szoros piaci verseny ellenére is. Dinamikus fejlődésk alapja, hogy szervezeti egységeik (kereskedelem, szállítmányozás, hulladéktárolás, hulladékkezelés) összehangoltan, pontosan tudnak együttműködni.

 

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek