menu

  • 2014.12.01.

Egészségesebb ételek a közétkeztetésben

Már az óvodásokat egészséges táplálkozáshoz kell szoktatni.

Fontos, hogy már óvodás és kisiskolás korban tudatosan hozzászokjanak a gyerekek az egészséges, természetes, helyi alapanyagokra épülő táplálkozáshoz, és a Mintamenza program bizonyítja, hogy az egészséges étel is lehet finom – jelentette ki a köznevelésért felelős államtitkár pénteken Kecskeméten.

Czunyiné Bertalan Judit a Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjaival együtt kóstolta meg a 2015. január 1-jével életbe lépő új közétkeztetési rendelet előírásainak megfelelően elkészített menüt.

MTI fotó: Ujvári Sándor

MTI fotó: Ujvári Sándor

Utána arról beszélt: minden otthoni vasárnapi ebéd igazolja, hogy a friss alapanyagokból, gondosan előállított étel ízletesebb és gusztusosabb is, mint a tartósítószerek tömegét tartalmazó zacskós, fagyasztott megoldások.

Hangsúlyozta, hogy a közétkeztetésben mindez nem jár feltétlenül többletköltséggel. Némi pluszt igényel ugyan az új rendelet alkalmazása, de előrelátó tervezéssel, odafigyeléssel az új előírásoknak minden tekintetben megfelelő menü hozzávalóit is össze lehet válogatni okosan, változatosan és gazdaságosan. A munkát segíti, hogy a gyermekétkeztetésre szánt források az elmúlt néhány évben jelentősen megemelkedtek.

Szólt arról is, hogy bár az egészségügyi államtitkárság által kidolgozott közétkeztetési normarendszer és a Mintamenza program nem fedi egymást, de ez utóbbi szemlélete már az alapanyagok és az elkészítés módja szempontjából is közelít a megfogalmazott célokhoz.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár közölte: a kormány célja, hogy a gyerekek egészséges, a magyar konyhához közel álló ételekhez jussanak a közétkeztetésben. Ennek szellemében több friss gyümölcsöt és zöldséget kapnak a jövőben, és a 2015 első napjától érvényes rendelet az alacsonyabb zsírtartalmú és természetes nyersanyagokat, illetve elkészítési formákat támogatja a mesterséges formákkal szemben. Szempont az is, hogy az összetevők könnyen, lehetőleg helyben beszerezhetők és idényjellegűek legyenek.

A Mintamenza program tapasztalatairól szólva azt mondta: a fiatalabb diákok ízlését könnyebb formálni, ők nyitottabbak az újdonságok iránt. Ha a gyerekek magyarázatot kapnak rá, hogy ezek az ételek miért jobbak, akkor a nagyobbak részéről sem tapasztalható komolyabb ellenállás – tette hozzá.

 

MTI

Kapcsolódó képek