menu

  • 2015.01.05.

Csoportterápia

A kecskeméti Katona József Színház következő bemutató előadása.

Cseke Péter különleges szövegváltozattal viszi színre Kecskeméten a musicalt. A január 9-i bemutató kapcsán Rákász Judit kérdezte a direktort.

– A darabot sorra mutatják be a hazai színházak, kivétel nélkül óriási sikerrel. Mire érzett rá a három szerző, Szente Vajk, Galambos Attila és Bolba Tamás?

– Miközben mindenki rohan, gürcöl, hajszolja azokat a dolgokat, amiket rettentően fontosnak tart, éppen csak a lényegről feledkezünk meg: egymásról. Amit eddig a mindennapokban tanultak meg az emberek egymásról, azt most tanfolyamokon próbálják elsajátítani. Hogyan legyünk jó szülők/férjek/feleségek/barátok…? Mindenre van egy tanfolyam, vagy terápiás csoport.

– Saját tapasztalatból beszél?

– Hála az égnek, nincsenek saját tapasztalataim. Sohasem próbáltam egyiket sem.

– Lajos mire keresi a választ a csoportterápián?

– Lajos hipochonder. Szegény feje a színjátszó szakkörbe szeretne eljutni, de véletlenül egy csoportterápián kötött ki. Először nem is veszi észre a tévedést, azt hiszi, hogy ez az egész játék, de aztán rájön, hogy véresen komoly.

– A kecskeméti bemutató több szempontból is különleges lesz.

– Az eredeti szereposztásban a Csoportterápia mind a hat résztvevője huszonéves fiatal. Éles szemű nézőinknek feltűnhet, hogy nálunk kicsit más a helyzet: a Csombor Teréz által alakított Trixi és az én Lajosom némileg túljutott már 20-as évei derekán. De talán ennél is jelentősebb változás, hogy a kecskeméti Csoportterápia valóban kecskeméti lesz. Nálunk a KTE-meccs eredményét beszélik meg a szereplők, akik egyébként a Radó Vilmos Művelődési Központban futnak össze. Trixi egyenesen az Univerből érkezik, mert ott dolgozik, a musicalről szóló dalomban pedig sok olyan darabról esik szó, amelyet a kecskeméti teátrumot szorgalmasan látogató közönség igen jól ismerhet.

– Az egyik ismertető szerint a darab annyira jól van megírva, hogy zene nélkül is megállná a helyét.

– Talán így van, de szerintem olyan jó a zenéje, hogy bűn lenne kihagyni. Bolba Tamás zeneszerző jó barátom. Együtt dolgoztunk, valahányszor Walt Disney filmben kellett énekelnem, nem kis szerencsémre… Egyébként ez a tapasztalat érződik is Tamás zenei stílusán.

 

Bolba Tamás – Szente Vajk – Galambos Attila: Csoportterápia

Jetti: DOBÓ ENIKŐ

Ervin Iván: ARADI IMRE

Trixi: CSOMBOR TERÉZ

Sziszi: KISS ZOLTÁN

Lajos: MIKÓ ISTVÁN

Natasa: HAJDÚ MELINDA

Rendező: CSEKE PÉTER

Díszlettervező: TIHANYI ILDIKÓ

Jelmeztervező: TIHANYI ILDIKÓ

Koreográfus: BARTA DÓRA

Zenei vezető: KÁROLY KATI

Zenei felvétel: BOLBA LAJOS

Karmester: LÁTÓ RICHÁRD

Súgó: ARATÓ ANDREA

Ügyelő: BERKI ZOLTÁN

Asszisztens: SIRKÓ ANNA

Bemutató: 2015. január 9.

Mindannyian segítségre szorulunk. Ki- ki a maga módján keres megoldást a hétköznapjait megkeserítő problémákra. Közülünk páran úgy döntöttek, csoportterápiába fojtják bánatukat, mert egyedül nem megy. Csábító lehetőség a mieinkkel hasonló sérüléseket elszenvedettek társaságában megvitatni gondjainkat – egy hozzáértő vezetésével. Már az is sikerként könyvelhető el, ha egyértelmű kérdéseket tudunk megfogalmazni ügyünket illetően, például, hogy hol van az orvos? Nélküle nem biztos, hogy a leggördülékenyebben indul ez a történet és különben is, kik ezek itt körülöttem a mondvacsinált problémáikkal, mikor az én életem sokkal nagyobb kátyúban van?!

A kecskeméti Csoportterápia helyszíne a képzeletszülte Radó Vilmos Művelődési Központ, ahova hat idegen – három férfi és három nő – érkezik terápiára. Kezdetét venné az analízis annak rendje és módja szerint, azonban egy apró hiányosság hátráltatja a dolgok szokásos menetét.

 

Kecskeméti Katona József Színház

keol.hu

Kapcsolódó képek