menu

  • 2015.01.26.

Kecskemét a Velencei Gyermek Karneválon

Idén február 7-13. között hatodik alkalommal rendezik meg Olaszországban a Velencei Gyermek Karnevált. 

Magyarország most először mutatkozhat be a biennálén, ezen belül Kecskemétet érte az a megtiszteltetés, hogy felvonultathatja művészeti értékeit. A témában   sajtótájékoztatót tartottak Budapesten, az Olasz Intézetben, amelyen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

Elhangzott: a Velencei Gyermek Karnevál első három napjának programját adja Kecskemét.

velencei3

A programok 3 alappillére:

  • Leskowsky Hangszergyűjtemény interaktív foglalkozásai
  • A Kecskeméti Rajzfilmstúdió filmvetítései és animáció készítő foglalkozásai
  • A Kodály Iskola tanulóinak koncertje, a Kodály-módszer megismertetése

 

  • A Leskowsky Hangszergyűjtemény Magyarország legnagyobb nyilvános hangszergyűjteménye, programjai a hagyományos és autentikus magyar népzene és népi hangszerek megszólaltatására építenek, de a feldolgozás, a hangzásvilág a 21. század fiataljaihoz és azok nyelvén szólal meg. Szakembereik az interaktív programok megvalósításában nemzetközi szinten tapasztalt, rendszeresen fellépő zenészek, pedagógusok. Aki a bűvkörükbe lép, az néhány másodperc múlva énekel, táncol, vagy hangszert készít.

A Velencei Gyermekfesztiválon moldvai csángó népzenére játékos, szórakoztató gyerek táncházat szerveznek élő zenével, de lesz hangszerkészítő és kreatív zenei foglalkozás, valamint doromb és ütőhangszer workshop, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a magyar népzene alapritmusaival.

 

  • A kecskeméti rajzfilmstúdió (Kecskemétfilm Kft.) jóvoltából levetítésre kerülnek a világban számos helyen népszerű Magyar népmesék rajzfilmsorozat epizódjai.

A vetítéshez gyermek workshop kapcsolódik, ahol szakemberek irányításával a gyermekek maguk tudnak állóképekből mozgó képet, animációt készíteni.

 

  • A Kodály Iskola AURIN Leánykara több nemzetközi fesztiválon és versenyen szerepelt a legsikeresebbek között. A kiemelt színpadi produkcióra a Kodály Iskola olyan programot dolgozott ki, amelyben helyet kapnak népdalok, népzene és magyar zeneszerzők kórusművei, mindez néptánc produkcióval, hangszeres muzsikával fűszerezve. A műsor, amelybe helyenként bekapcsolódhatnak a közönség soraiban helyet foglaló gyerekek és szüleik is, azt illusztrálja, hogyan juthatunk el a magyar népdaltól, a népi gyökerektől Kodály Zoltán és Bartók Béla művészetéig, valamint az őket követő zeneszerzőkig. A kórusban éneklők között hangszeresek, néptáncosok, népi szóló énekesek is vannak.

Durányik László karnagy az AURIN Leánykarral workshop keretében, játékos módon mutatja be a Kodály-módszert sok-sok improvizációval, közös daltanulással. Ebben segítségére lesz Héjja Bella népi énekes tanár is, aki citerán, furulyán, tárogatón kíséri a dalokat.

 

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata

Kapcsolódó képek