menu

  • 2015.02.06.

Országos kampány a drogmentes életért

„Legyen más a szenvedélyed! – Ami nem elszigetel, hanem összeköt!” címmel csütörtökön a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola sportcsarnokában mutatkozott be a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet országos road-show-ja, melyben neves sportolók és közéleti személyiségek irányítják a fiatalok figyelmét a drogmentes életre.

A félnapos rendezvénynek helyet biztosító II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában – úgy ahogyan az országos turné minden állomásán – neves személyiségek hívták fel a fiatalok figyelmét a kábítószerek elutasítására, a drogmentes életre. Kecskeméten Kiss Norbert sportért felelős helyettes államtitkár; dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét MJV alpolgármestere; Györgyiné dr. Koncz Judit, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Kecskeméti Tankerületének igazgatója; Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója; Gréczi Ágnes, a KMJV Önkormányzatának főtanácsosa; valamint Várkonyi Attila (DJ Dominique) és Talmácsi Gábor világbajnok gyorsasági motorversenyző is köszöntötte az ismert sportolókat és a sportvetélkedőre összegyűlt több száz fiatalt.

2

Az országos programot a diákokkal való találkozást megelőzően Burszki Mónikával, a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda megbízott vezetőjével, a program szakmai vezetőjével és Fogarasy Gabriella projektvezetővel közösen sajtótájékoztatón ismertették a road-show kecskeméti állomására érkező szakemberek. Elmondták, hogy az EU kábítószerügyi központjának (EMCDDA) 2014-es évi jelentése alapján Magyarország a drog által kevésbé fertőzött országok közé tartozik. Míg az Egyesült Királyságban ezer főre 8,3 heroin fogyasztó jut, Magyarországon csupán 0,5. Az új Nemzeti Drogellenes Stratégia értékközvetítésének középpontjában a tiszta tudat, a józanság fontossága, az egészséges életmód kultúrája, az informálás, valamint az ellátás/felépülés-központú szemléletmód és a közösségi részvétel jelentősége áll.

3

A napokban közreadott: a „Fiatalok szerhasználata” címmel megjelent kutatás egyik fontos következtetése, hogy a szerfogyasztás tekintetében nem a tágabb környezet, hanem a család és a barátok által követett minták a legmeghatározóbbak a fiatalok számára. Míg a szert nem használó válaszadók 84%-a állította, hogy a családja összetartó, addig a szert már próbálók között csak 54% volt ez az arány. Elgondolkodtató az is, hogy a „szüleim számára fontos, hogy egészségesen éljek” kérdésre az előbbi csoport 93%-os eredményéhez az utóbbinál csupán 72%-os ez az adat.

4

A fentiek alapján elsősorban olyan megelőző programokra van szükség, amelyek többek között a családok összetartását, az iskolai közösségeket erősítik, konstruktív szabadidős tevékenységeket állítanak a középpontba és a deviáns életszemléletek egészséges alternatíváját mutatják fel a fiataloknak.  Az első számú feladat tehát a megelőzés, és az új Nemzeti Drogellenes Stratégia is ezt tekinti fő céljának. Értékközvetítésének középpontjában a tiszta tudat, a józanság, az egészséges életmód kultúrája, a közösségben való részvétel jelentősége áll. Hosszú távú célként jelöli meg, hogy a fiatalok számára ne legyen kulturálisan elfogadott a droghasználat.

16

E célok közvetítésére indult el a „Legyen más a szenvedélyed!” – európai uniós finanszírozású, a TÁMOP 5.2.9 program keretében megvalósuló kiemelt projekt, amely 2014. március 31-i nyitásától 2015. június 27–ig tartó időszaka alatt mintegy 10 000 diák, pedagógus és közel 500 szakember figyelmét hívja fel arra, hogy a korosztályhoz és az érdeklődési körhöz tartozó pozitív, karaktert építő  „szenvedélyek” – mint a sport, a tánc, a képzőművészet vagy a zene – milyen komoly szerepet játszanak a megelőzésben. A nyár folyamán a projekt munkatársai jelen voltak a VOLT fesztiválon, a Balaton Sound-on, az EFOTT-on és a CAMPUS Fesztiválon, szeptember óta pedig országjáró körúton vannak.

17

A diákoknak szervezett roadshow nyolc hónap alatt országosan több mint 50 településen jelenik meg. A helyszínek között szerepel megyeszékhely, kisváros és kistelepülés is. A diákok megszólításában fontos, hogy a pozitív üzenetet, azaz a drogmentes élet fontosságát, saját kortársaiktól kapják. A programban megjelennek olyan szakemberek, sport vagy művészeti területről ismert személyek, akiknek élete hiteles példát mutat a fiataloknak, miközben maguk a gyerekek is lehetőséget kapnak, hogy bemutassák saját szenvedélyüket társaiknak.

18

A program szeretné megszólítani a kábítószer használat által veszélyeztetett csoportokkal érintkezőket: szakembereket, pedagógusokat, a szociális ellátásban, a rendvédelmi, igazságügyi és büntetés-végrehajtási intézményben dolgozókat, valamint a sajtó munkatársait is. A program három országos konferencia és számos workshop szervezésével támogatja munkájukat, hiszen az ő szakmai segítségük elengedhetetlen ahhoz, hogy az üzenet hitelességet, erőt nyerjen a fiatalok körében, és megtartsa őket azon az úton, ahol a szenvedélyek nem elszigetelnek a világtól és egymástól, hanem összekötnek és építenek.

12-1

A projekt ideje alatt egy, az új pszichoaktív szerekről szóló hír- és közösségi médiafigyelés is megvalósul. Ennek fontossága, és erőssége az aktualitásából fakad. Valós időben figyeli a teljes magyar webet, beleértve a blogokat, hírportálokat, fórumokat és közösségi média platformokat. Nyomon követi a kommunikációs aktivitást és az üzenetek terjedését, melyek eredményei beleépíthetőek a hírlevelekbe, a szakemberek számára nyújtott visszajelzésekbe. Kiemelkedő eredménye továbbá a véleményvezérek azonosítása, felhasználói visszajelzések gyűjtése, kutatásfejlesztési igények megismerése, a szövegek automatikus elemzése és véleményárfolyamok készítése, krízisriasztások.

 

Fotók: Komlós József

Kapcsolódó képek