menu

  • 2015.02.19.

Kecskemét közgyűlése elfogadta a város 2015-ös költségvetését

Kecskemét közgyűlése 31,8 milliárd forint kiadási főösszeggel, hitelfelvétel nélkül elfogadta a város 2015-ös költségvetését február 19-én, csütörtökön.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta: a növekvő adóbevételek, valamint a pályázati támogatások eredményeként a beruházások, fejlesztések folytatódnak, több mint 10 milliárd forint összegű felhalmozási kiadást tartalmaz a város költségvetése. Kiemelte, hogy a fejlesztési beruházások után a legnagyobb támogatást a szociális ágazat kapja 4,1 milliárd forintos összeggel.

kozgules

A polgármester asszony hangsúlyozta: Kecskemét kiemelt járműipari központtá vált, a megalapozott gazdaságfejlesztés hatásaként az elmúlt években olyan fejlődési pályára került, hogy folyamatosan növekedő helyiadó-bevétellel számolhat.

Az iparűzési adó tervezett bevétele 7,9 milliárd forint. Az összeg 420 millió forinttal, mintegy 5,6 százalékkal magasabb, mint a 2014. évi előirányzat volt. A költségvetés 3 milliárd forint pénzmaradványt tartalmaz a 2014-es évről, ezt a pénzt teljes egészében beruházásra fordítják.

kozgyules1

Király József, az MSZP frakcióvezetője úgy fogalmazott: látszik a költségvetésből, hogy gazdagodik a város, köszönhetően annak, hogy a Mercedes-Benz és több vállalkozás beruházott Kecskeméten. Kitért arra, hogy a város adósságának központi költségvetés általi átvállalása komoly lehetőséget biztosít a további fejlesztésekhez.

Lévai Jánosné, a Fidesz-KDNP frakció vezetője kiemelte, hogy 500 millió forint került tartalékba, amely megfelelő fedezetet biztosít az előre nem látható kiadásokra. Fontosnak nevezte, hogy a költségvetés több mint 400 millió forinttal járul hozzá a helyi tömegközlekedés biztosításához.

Homoki Tamás alpolgármester fontosnak nevezte, hogy a költségvetés jelentős támogatást biztosít a város közbiztonságának javításához. Az alpolgármester kiemelte a közbiztonsági alapítvány, a polgárőr egyesületek, valamint a Kecskeméti Rendőrkapitányság anyagi támogatását.

Szeberényi Gyula Tamás  alpolgármester a sporttámogatások közül kiemelte a Mercedes-Benz Kosárlabda Akadémia valamint a kosárlabdaklub támogatását.

 

MTI

Fotók: Banczik Róbert

Kapcsolódó képek