menu

  • 2015.02.26.

Átadták az Európai Parlamentben az Európai Polgár díjat

Átadták szerdán az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában az Európai Polgár díjat az idei kitüntetetteknek, akik közt három magyar van: Kerényi Lajos, Probstner János, valamint az Atlatszo.hu portál.

Ez a díj – amely EP-képviselői javaslatra adományozható – az Európai Unió alapjogi chartájában említett értékeket szolgáló köznapi tevékenységeket részesíti elismerésben. Az alapító okirat értelmében ilyen tevékenység például, amely “kivételes elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot a tagállamok polgárai közötti kölcsönös megértés elmélyítése és szorosabb integrációja terén, vagy az Európai Unión belüli, határokon átnyúló vagy a nemzetek közötti együttműködés terén”.

Kerényi Lajost Hölvényi György, a KDNP, az Atlatszo.hu portált Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a DK, Probstner Jánost pedig Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője jelölte az Európai Polgár kitüntetésre.

Kerényi Lajos 1927-es születésű piarista szerzetes, aki – mint az Hölvényi indoklásában olvasható – a kommunista hatóságok zaklatásainak ellenére is kitartóan ellátta lelkipásztori küldetését, különös figyelmet szentelve a fiataloknak, illetve a lelki problémákkal küzdő, öngyilkossági kísérlet miatt kórházba került embereknek. Ő szervezte 1982 óta az egerszalóki ifjúsági találkozókat és lelkigyakorlatokat, valamint összekapcsolódott a neve a hasonló jellegű nagymarosi rendezvényekkel is.

Az Atlatszo.hu olyan jogvédő civil szerveződés internetes felülete, amely az oknyomozó újságírás eszközeivel igyekszik előmozdítani a véleménynyilvánítás és tájékozódás szabadsága, a médiapluralizmus és a transzparencia ügyét – írta indoklásában Molnár és Niedermüller. A portál tevékenysége számos esetben hozzájárult a romák és a hajléktalanok diszkriminációjának megszüntetéséhez, illetve EU-támogatási pénzekkel történt visszaélések lelepleződéséhez.

Probstner János fazekas és ipari tervező. Az általa 1976-ban megalapított kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió 1986-ban felsőfokú művészeti képzési intézményi besorolást kapott. Ez – emlékeztetett Szanyi Tibor – lehetővé tette, hogy a stúdió 1992-ben öt európai országból fogadjon művészeti ösztöndíjasokat. Idővel jelentős nemzetközi hírnévre tett szert, nyugat- és kelet-európai művészek elismert találkozó helyévé fejlődött.

 

MTI

Kapcsolódó képek