menu

  • 2015.03.23.

100 éve a családok szolgálatában – ünnepeltek a védőnők

A legkritikusabb időszakban is a családok mellett állnak a védőnők 100 éve – ezt ünnepelték március 20-án Kecskeméten az országos centenáriumi sorozat részeként.

Az ünnepségen Dr. Zombor Gábor, államtitkár elmondta, a védőnők presztízsét fel kell emelni a felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi dolgozók mellé, ugyanis az a tény, hogy ma Magyarországon stabil a közegészségügyi helyzet, nagyban köszönhető a védőnőknek is.

(fotó: Banczik Róbert

(fotó: Banczik Róbert)

Névnapja alkalmából köszöntötte a konferencia elején Dr. Zombor Gábor, államtitkár Szemereyné Pataki Klaudia, polgármestert, és egyben köszönetét fejezte ki azért is, hogy a polgármester asszony mindig elkötelezett a szociális- és egészségügy iránt.

Dr. Zombor Gábor beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar védőnői rendszer –amely egyébként hungarikum – egy olyan mintát tud adni Európának és a világnak, amelyre méltán lehetünk büszkék. A védőnők javaslatait a most készülő új egészségügyi alapellátási törvény kialakításakor is figyelembe fogják venni.

„Az lenne a cél, hogy egy új státusz alakuljon ki, tehát a védőnők az orvosok mellé fel tudjanak zárkózni mind presztízsben mind szakmai kompetenciákban”- mondta el Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.

Így a feladatuk is egyre több a védőnőknek. Újdonság, hogy részt vesznek a méhnyakrák szűrésben, így már most is vannak olyan helyek, ahol a védőnőnél is kezdeményezhetik az anyukák a szűrést. A másik új terület a korai fejlesztés, amelynek során abban segítenének a védőnők, hogy a gyerekek korai fejlődési rendellenességeit kiszűrjék és egészségesen mehessenek iskolába a gyerekek. Bábiné Szottfried Gabriella, a centenáriumi program koordinátora emlékeztetett Balog Zoltán, miniszter szavaira, miszerint a védőnői szolgálat a család legfontosabb szövetségese.

„Azt hiszem, ezzel egyet is érthetünk, hiszen a védőnő az, aki nemcsak akkor találkozik a családokkal, amikor gond van, hanem a várandósság kezdeteitől a kamaszkorig végig kíséri a gyerekeket, édesanyákat” – mondta el Bábiné Szottfried Gabriella, a centenáriumi program koordinátora.

Odor Andrea, országos vezető védőnő emlékeztetett, hogy a védőnői szolgálat, a száz év alatt folyamatosan megújult, hiszen a népegészségügyi kihívások mindig más- más feladatot adtak.

„1915-ben, amikor megalakult a Stefánia szövetség, elsősorban a csecsemőhalandósággal szemben folytatott küzdelem volt a fő feladat. 1975 volt a következő fordulópont, amikor a felsőfokú képesítésű lett a védőnői szolgálat és nagyobb önállóságot kapott” – emlékezett vissza Odor Andrea országos vezető védőnő.

2015 pedig ismét a megújulás éve lehet – mondta az országos vezető védőnő, hiszen új célokkal és feladatokkal, de a régi lelkülettel és szolgálatkészséggel kezdhet neki a védőnői szolgálat az újabb száz évnek.

 

KTV

 

Kapcsolódó képek