menu

  • 2015.04.22.

Ősszel kezdetét veszi a Széktói Stadion fejlesztése

Ez év novemberében várhatóan elkezdődik Kecskeméten a Széktói Stadion fejlesztése. 

Erről tartott kedden tájékoztatót a helyszínen Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét MJV polgármestere; S. Juhász Attila,  a Stadion Kft. ügyvezetője; dr. Medvigy Mihály, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgatója; Bakos Zoltán, a Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. beruházási, műszaki fejlesztési projektvezetője; és Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

szektoi stadion

A beruházás eredményeként megvalósulnak a Magyar Labdarúgó Szövetség infrastruktúra szabályzatának I. osztályú, B kategóriás labdarúgópályákkal szembeni előírásai. A jövő augusztusig zajló munkálatok a 2015/2016-os bajnoki szezon mérkőzéseit csak részben érintik.

A Kormány 2013 decemberében határozott a Nemzeti Stadionfejlesztési Program intézkedéseiről, amelynek keretében Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata 800 millió forint fejlesztési támogatásban részesült. A fejlesztés lebonyolítói, építési műszaki ellenőri és hivatalos közbeszerzési tanácsadói feladatait a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. kizárólagos joggal látja el. A „Széktói Stadion fejlesztése” elnevezésű projekthez kapcsolódó építési munkák koncepciótervének, építési engedélyezési tervdokumentációjának és kiviteli tervdokumentációjának elkészítését közbeszerzési eljárás keretében nyerte el a 7. Dimenzió Építésziroda Kft. A munkálatok – a jogerős építési engedély birtokában – várhatóan 2015. novemberében kezdődnek meg és 2016. augusztusáig tartanak.

A beruházás első elemeként decemberig megtörténik a „B” lelátó elbontása és megkezdődnek a főépület bővítési munkálatai. A beruházás jelentős hányada 2016. áprilisa és júliusa között zajlik. Ebben az időszakban történik meg a labdarúgópálya áthelyezése, a „B” és a „C” lelátó építése, az „A” lelátó fedése, a pályavilágítás és a közművek felújítása és bővítése, a kerítés átépítése, az utak és parkolók kialakítása, a parkolók felújítása, valamint a zöldterület rendezése.

szektoi stadion1

A létesítmény fejlesztésével megvalósulnak a Magyar Labdarúgó Szövetség infrastruktúra szabályzatának I. osztályú, B kategóriás labdarúgópályákkal szembeni előírásai. A labdarúgópálya áthelyezésével egyidejűleg a pályát talajfűtéssel és szivárgóhálózattal látják el, amelynek köszönhetően a gyepszőnyeg minősége és használhatósága a téli, illetve csapadékos időjárási körülmények között sem romlik számottevően. Az új lelátók építésével és lefedésével a nézőtér komfortosabbá válik. A lelátókkal egyidejűleg megvalósuló kiszolgálóhelyiségek, büfék, mosdók a mai kor igényei szerint szolgálják majd ki a látogatókat. A főépület bővítése és átalakítása révén több helyiség lesz kialakítva, javulnak a sportolók, a sportszakemberek, az egészségügyi stáb és a média képviselőinek elhelyezési körülményei, valamint a televíziós közvetítés feltételei. A világítás felújításával és bővítésével javul a televíziós közvetítések minősége is.

szektoi stadion3

A 2014/2015. bajnoki szezon befejezését a beruházás nem érinti. A 2015/2016. bajnoki szezon őszi mérkőzései a szokásos rend szerint tervezhetőek, mivel a munkálatok megfelelő biztonsági intézkedések mellett nem befolyásolják a mérkőzések lebonyolítását. A bajnokság jövő februári és márciusi hazai mérkőzéseihez szintén igénybe vehető a létesítmény. A 2016. április – június közötti időszakban azonban szükséges a pálya teljes mellőzése. A 2016/2017. évi bajnokság a megújult létesítményben, a szokásos rend szerint veheti kezdetét.

A labdarúgó létesítmények fejlesztése során a labdarúgópálya és a lelátók áthelyezése következtében megszűnik a salakos atlétika pálya. A pálya pótlása, valamint egy korszerű, nemzetközi méreteknek megfelelő atlétikapálya megépítése érdekében a Kormány tavaly márciusban egyetértett egy új atlétikai centrum megvalósításával. Határozatában felhívta a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztost, hogy – Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve – vizsgálja meg a beruházás megvalósítására alkalmas helyszíneket Kecskemét közigazgatási területén belül és tegyen javaslatot a megvalósítás helyszínére, majd készítsen előterjesztést a beruházás időbeli megvalósítási koncepciójáról és a finanszírozására vonatkozó javaslatról.

Az eddig lefolytatott egyeztetések alapján az új létesítmény a Széktói Stadion IV. számú labdarúgópályájának helyén, a stadionfejlesztéssel párhuzamosan valósul meg.

 

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek