menu

  • 2015.05.12.

Az utolsó töltényig – vándorkiállítás

„Az utolsó töltényig” című vándorkiállítás a második világháború befejezésnek 70. évfordulójára rendezett kiállítás, mely a muzeológia eszközeivel állít méltó emléket a hősöknek s az áldozatoknak, a magyar katonáknak s a polgári áldozatoknak.

A kiállítás középpontjában az 1. honvéd lovas- illetve (1944. október 2-től) huszárhadosztály lengyelországi, Duna-Tisza közi, végül pedig 1945 telén a Vértesben vívott harca áll. A magyar csapatok a Vértes-hegységben elkeseredett küzdelem árán próbálták feltartóztatni a sokszoros túlerőben lévő oroszokat. A hadműveleteket a méteres hó és a dermesztő hideg is nehezítette. A hevenyészett lövészárkokban, bunkerekben rekedt embertömeg hónapokig, az utolsó emberig és töltényig kitartott.

A háború szinte minden családból követelt áldozatokat. A javarészt asszonyokból, gyermekekből, idősekből álló polgári lakosságnak a megszálló csapatok atrocitásait is el kellett szenvednie. A nők megbecstelenítését, a gyermekek testi-lelki sérüléseit, a málenkij robotot, a kitelepítéseket az ott élő utódok máig sem tudják feledni.

Kiállítási helyszínek és időpontok:
2015. május 16. – szeptember 30.: Faluház, Felcsút

Megnyitó:
2015. május 16., szombat 16 óra.
Felcsút, Faluház kiállítóhelye. (Fő út 134.)

Köszöntőt mond:
Mészáros Lőrinc polgármester.

A kiállítást megnyitja:
Dr. Simicskó István államtitkár.

A kiállítást méltatják:
Dr. Szakály Sándor és Dr. Bene János.

2015. október 15.- 2016. március 15.: Kuny Domokos Múzeum, Tata

A forgatókönyv írói és a kiállítás rendezői:
DR. VÉGH Katalin, történész-néprajzkutató muzeológus, jogász
SZEBENYI István, HKE elnök

 

Kapcsolódó képek