menu

  • 2015.05.15.

Kandósok a Shell Eco-marathonon

A kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola különleges autóval vág neki a nemzetközi üzemanyag-hatékonysági versenynek. 

A Shell Eco-marathon minden évben különleges kihívás elé állítja a diákokat a világ minden pontján, hiszen saját tervezésű és építésű energiahatékony járműveikkel újabb és újabb üzemanyag-hatékony technológiákkal kell megmérkőzniük. Az Amerikában, Ázsiában és Európában megrendezett versenyek keretében 400 csapat közel 4 000 diákja méri össze mérnöki tudását. A különleges találkozó pedig nemcsak a technológia iránti szenvedélyről szól, hiszen a diákok kitartásból, csapatmunkából és kreativitásból is tanúbizonyságot tesznek.

Az idei év különleges a Shell számára, hiszen a Shell Eco-marathon Europe verseny 30. évfordulóját ünnepli. A Shell Eco-marathon Europe az évek során a kezdeti informális összejövetelből a világ egyik legnagyobb nemzetközi energiahatékonysági rendezvényévé nőtte ki magát, amelyen május 21. és 24. között Rotterdamban harminc országból több mint kétszáz diák, köztük hat magyar csapat méri össze tudását.

A Kandó Kálmán Szakközépiskola csapata nemcsak egyike a két magyar induló középiskolának, de az egyik legtapasztaltabb együttes is, hiszen immár ötödik alkalommal indulnak elektromos prototípus autójukkal, amelyet az ebben az évben életbe lépő új versenyszabályok alapján alakítottak át. „Célunk az idei versenyt minden hiba nélkül teljesíteni és az elért eredményünket megtartani, felülmúlni. Az új előírások nagy kihívást jelentenek a felkészülésben, de igyekszünk minden erőnkkel megbirkózni a feladattal” – mondta Mészáros Károly, a csapat vezető tanára.

“A Shell Eco-marathon inspirációként szolgál a jövő fiatal mérnökeinek a mobilitás továbbfejlesztési irányaihoz és remek példája a Shell immár harminc éves téma melletti elkötelezettségének. Nagyon örülök, hogy hat magyar csapatot is köszönthetünk a résztvevők között. Biztos vagyok benne, hogy szorgalmuknak és innovatív gondolkodásmódjuknak köszönhetően kiváló eredményekkel térnek majd haza a rotterdami megmérettetésről” – nyilatkozta Juhász Péter, a Shell Hungary Zrt. kiskereskedelmi üzemeltetési igazgatója.

 

A SHELL ECO-MARATHONRÓL
A Shell Eco-marathon egy egyedülálló nemzetközi verseny, amelyben diákok kísérleteznek újabb és újabb energiahatékonysági technológiákkal, amelyek a közúti közlekedésben alkalmazhatók. A rendezvény lehetőséget biztosít a diákoknak, hogy saját tervezésű és építésű járműveket teszteljenek. A megmérettetés célja, hogy tudományos és mérnöki pálya választására inspirálja a fiatalokat.

A verseny innovatív, problémamegoldó és kreatív gondolkodást valamint együttműködést igényel. Ez egy különleges, személyesen megtapasztalt élmény, amellyel értékes képességekre és tudásra tehetnek szert a résztvevők. A Shell Eco-marathon a Shell Energy Lab-bel és a Powering Progress Together fórummal együtt látogatók ezreit vonzza évről évre és így fontos szerepet vállal a jövő energiájával és mobilitási kérdéseivel kapcsolatos párbeszédben.

A Shell Eco-marathon Europe-ra 30 ország, 16 és 25 év közötti diákjai érkeznek, hogy összemérjék tudásukat. A verseny győztese az, aki az autó tervezésének és a felhasznált technológiának köszönhetően a legnagyobb távot teszi meg 1 kWh energiával vagy 1 liter üzemanyaggal. Azzal, hogy a Shell a rendezvény helyszínének Rotterdamot választotta a versenyhez remekül illeszkedő városi pályával, közelebb hozza a nézőkhöz az Eco-marathont.

A Shell Eco-marathon Europe kézzel fogható bizonyítéka a Shell elkötelezettségének amellett, hogy felelős módon találjon választ a világ növekvő energiaigényére és bemutassa az együttműködés fontosságát azáltal, hogy találkozási fórumot biztosít a diákok, a partnerek és a nyilvánosság számára.

A Shell Eco-marathon Europe 2015. május 21. és 24. között ünnepli harmincadik évfordulóját, s már negyedik alkalommal nyitja meg kapuit Rotterdamban. A rendezvény helyszínén számos kísérőprogram várja az inspirációra vágyó európaiakat, akik érdeklődnek a jövő energiái és technológiái iránt, amelyek választ jelenthetnek a jövő kihívásaira.

A Shell Eco-marathon egy globális kezdeményezés, amelynek hasonló rendezvénye van az Egyesült Államokban és Ázsiában is: a Shell Eco-marathon Americast április 9. és 12. között Detroitban, a Shell Eco-marathon Asiat pedig február 26. és március 1. között a Fülöp-szigeteki Manilában rendezték meg.

A ROYAL DUTCH SHELLRŐL
A Royal Dutch Shell plc Angliában és Walesben bejegyzett társaság. A központ Hágában található, részvényeit a londoni, amszterdami és New York-i tőzsdéken jegyzik. A Shell világszerte több mint 70 országban számos üzletágban van jelen, úgy mint olaj- és földgázkitermelés illetve gyártás, LNG és GTL -előállítás és -eladás, kőolajtermékek és kemikáliák előállítása, eladása és szállítása, valamint megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektek. További információért kérjük, látogasson el a www.shell.com weboldalra.

 

Háttérinformációk a Shell Eco-marathon Europe 2015 versenyen résztvevő Kandó Kálmán Szakközépiskola Kandó Electric csapatáról

A Shell Eco-marathon verseny kategóriái:

  • A csapatok két kategóriában nevezhetnek: prototípus (Prototype) és városi koncepció (Urban Concept) kategóriákban. A prototípus kategóriában a tervezési hangsúly a minél könnyebb jármű létrehozásán és a hatékonyság maximalizálásán van. A városi koncepció kategóriában az autók kinézetre és érzetre is jobban hasonlítanak a mindennapi járművekre.
  • A csapatok különféle hagyományos és alternatív üzemanyagtípusokat használhatnak járműveik meghajtásához, a belsőégésű motorok esetében ezek a 95-ös benzin, dízel, GTL, biodízel (FAME), etanol és idén először CNG. Az elektromos hajtásúak esetében hidrogén, illetve hálózatról tölthető akkumulátoros autók versenyezhetnek.

 

Kandó Electric, Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola, Kecskemét
Kategória: prototípus
Üzemanyag: elektromos

2010 őszén alakult meg a KEMU Szakképző Iskola Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola Electric Kandó csapata azzal a céllal, hogy részt vegyen a Shell Eco-marathon Europe versenyen. 2011-ben a verseny egyetlen magyar középiskolás csapatának már az első versenyköre eredményes volt, majd körről körre javulva végül 371 km-et teljesítettek 1 kWh energiával. Ez összesítésben a 6. helyet jelentette, a középiskolás csapatok mezőnyében, ebben a kategóriában, az első helyezést érték el a kecskeméti középiskolások.

A csapat 2011-ben még kölcsön-karosszériába épített saját fejlesztésű hajtással és programozható vezérléssel indult Lausitzban, a 2012-es megmérettetésre már saját tervezésű és kivitelezésű karosszériába építették be a diákok az elektromos hajtást és vezérlést. A 2013-as rotterdami versenyen második autójukkal és új hajtással 187 km/liter eredményt értek el, amellyel a 22. helyen végeztek. A tavalyi versenyre a középiskolások teljesen új autót készítettek, amellyel 433 kilométert tudtak megtenni 1 KwH energiával és elnyerték a Dizájn Díjat.

Idén az új versenyszabályok alapján átalakították autójukat. A fékrendszert és a kormányzást újratervezték. Jelentősen átalakult a 9-11. osztályosokból álló csapat összetétele is. Az idei versenyen Fricska Zsuzsanna vezeti majd az autót.

„Célunk az idei versenyt minden hiba nélkül teljesíteni, az elért eredményünket szeretnénk megtartani, felülmúlni. Az új előírások nagy kihívást jelentenek az idei felkészülésben, de igyekszünk minden erőnkkel arra koncentrálni, hogy felülmúljuk korábbi eredményeinket” – mondta Mészáros Károly, a csapat vezetőtanára.

 

Kapcsolódó képek