menu

  • 2015.05.22.

Hárommilliárdos kórházintegráció valósul meg Bács-Kiskun megyében

A Kecskeméti Megyei Kórházba integrálódik a Kalocsai Szent Kereszt Kórház és a Kiskunfélegyházi Kórház-Rendelőintézet.

Egy csaknem hárommilliárd forintos beruházás keretében a Kecskeméti Megyei Kórházba integrálódik a Kalocsai Szent Kereszt Kórház és a Kiskunfélegyházi Kórház-Rendelőintézet, Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központ – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Kecskeméten.

Mészáros János a projekt ünnepélyes nyitórendezvényén és sajtótájékoztatóján közölte: a 2,95 milliárd forintos beruházással, uniós és állami támogatásból október végéig megvalósuló projekt célja az integráció infrastrukturális és eszközhátterének biztosítása.

Kiemelte: a Kecskeméti Megyei Kórház Nyíri úti központi telephelyén felépülő, 122 négyzetméteres mikrobiológiai labor komoly szakmai előrelépést jelent majd a diagnosztika terén.

Lakatos László projektmenedzser elmondta: az épületek átlagéletkora 50-70 év, azok szerkezetileg, gépészetileg, energetikailag is korszerűtlenek. Kalocsán a sürgősségi osztály nem megfelelő körülmények között működött, Kiskunfélegyházán az akut ellátás megszűnése miatt előtérbe került a járóbeteg-, az egynapos és a sürgősségi ellátás, emiatt szükséges a jelenlegi épület felújítása, bővítése.

Kalocsán létrehoznak egy új, megnövelt funkciókat ellátó sürgősségi osztályt, egy központi betegirányítással ellátott előcsarnokot, valamint kialakítják a járóbeteg-szakrendelések megfelelő infrastrukturális feltételeit.

Kiskunfélegyházán mintegy félezer négyzetméteren felújítják a radiológiai részleg egy részét, és a központi radiológiai egységet modern digitális képalkotó rendszerekkel szerelik fel. A program része egy 825 négyzetméteres, egynapos sebészeti és belgyógyászati nappali kórházi ellátást biztosító részleg, valamint egy 12 ágyas ápolási egység kialakítása, két sebészeti műtőegység, továbbá egy 125 négyzetméteres sürgősségi fogadóhely felújítása, továbbá egy új, 1070 négyzetméteres, sok szakmát egybefogó szakorvosi rendelőintézet építése.

A beruházások lehetővé teszik a teljes körű szervezeti és funkcionális integrációt a Bács-Kiskun Megyei Kórházban, javul az ellátás hatékonysága, szervezettsége, és racionálisabb, gazdaságosabb működési környezet jön létre – hangsúlyozta Lakatos László, jelezve, hogy az átlagos ápolási idő az aktív fekvőbeteg-ellátásban 5,2-ről 5 napra csökken.

 

MTI