menu

  • 2015.05.26.

Modern mikrobiológiai labor épül a kórházban

2013. február 1.-től a Kecskeméti Megyei Kórházba integrálták – a 2012-ben még önálló kórházként működő – Kiskunfélegyházi Városi Kórház és Rendelőintézetet és a Kalocsai Szent Kereszt Kórházat. 

A három kórház 2.95 milliárd forintos Európai Uniós támogatást nyert el az összevonás megvalósításához, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A Bács-Kiskun Megyei Kórház fejlesztését az Európai Unió 100%-ban támogatja mintegy 333 millió forinttal.

A projekt nyitórendezvényét csütörtökön tartották meg a hírös városban. Az eseményen részt vett dr. Mészáros János, egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár; Kovács Ernő kormánymegbízott; a Bács-Kiskun Megyei Kórház részéről dr. Svébis Mihály főigazgató, dr. Horváth Zsolt orvos-igazgató, Hegedűs Iván gazdasági igazgató; dr. Seres Erika KKL osztályvezető főorvos, valamint a kórházak orvosi és gazdasági vezetői, munkatársai is.

A Kecskeméti Megyei Kórházban a mikrobiológiai labor és a központi sterilizáló fejlesztése a legsürgetőbbek, ugyanis a Kiskunfélegyházi és a Kalocsai Telephelyek integrálása és az orvos-szakmai technológiai fejlődés hatására a Megyei Kórház Központi Sterilizáló egységének feladatai megváltoztak. A központi sterilizáló jelenleg teljes körűen kiszolgálja újrafelhasználhatóvá tett, sterilizált eszközökkel és szett-rendszerben egyszer használatos anyagokkal a központi műtőt és a klinikai osztályokat, viszont a folyamatok egy része korszerűtlen, a géppark pedig elöregedett. Az új minimum feltételrendszer továbbá egyértelműen leszögezi, hogy a II. és III. progresszivitási szintű osztályokkal rendelkező kórház a telephelyén vagy a közigazgatási területén M2 kompetencia szintű mikrobiológiai diagnosztikai laboratóriummal kell, hogy rendelkezzen. Egyes területeken válaszfalakat bontanak ki, valamint új válaszfalakat építenek. Az új helyiségek átépítéssel, felújítással kialakíthatók, a sterilizáló és a labor eszközparkja megújul, korszerűsödik, a modern gépekkel gyorsabb és hatékonyabb lesz a feladatok ellátása.

A Kalocsai Telephelyen a sürgősségi ellátás és a digitális radiológia infrastruktúrájának fejlesztése, továbbá központi betegfogadó és kiszolgáló terek kialakítása a cél. A 8 ágyas SO1 szintű sürgősségi osztály a „C” épületből átkerül a „B” épület mélyföldszintjén jelenleg üzemelő konyha helyére, a központi betegfelvétel pedig a gyógyszertár területén kerül kialakításra.
A Kiskunfélegyházi Telephelyen – L alakú hozzáépítéssel – a sürgősségi betegellátáshoz szükséges vizsgálókat és fektetőket, valamint egy nagy, átriumos rendszerű várót alakítanak ki, ahol fogadópult várja majd az ellátásra érkezőket. Korszerűsítenek két műtőt, melyek lehetővé teszik az egynapos sebészet beindítását, kialakítanak egy sebészeti post-operatív részleget 20 ággyal és egy 12 ágyas nappali kórházi részt.

Dr. Mészáros János, egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár az ünnepségen hangsúlyozta: a programon belül kiemelt feladat lesz a Megyei Kórház Nyíri úti központi telephelyén egy mikrobiológiai labor kialakítása. Hozzátette, hogy a mintegy háromszázharmincmillió forintból megépülő, százhuszonkét négyzetméteres labor komoly szakmai előrelépést jelent majd a diagnosztika területén.

A fejlesztés során az eszközpark is megújul, korszerűsödik, a modern gépekkel pedig gyorsabb és hatékonyabb lesz a feladatok ellátása. Lakatos László projektmenedzser egyebek mellett arról szólt, hogy a hárommilliárdos projekt keretében Kalocsán egyebek mellett létrehoznak egy új sürgősségi osztályt, Kiskunfélegyházán pedig felújítást végeznek a radiológiai részlegben. Az integrációnak köszönhetően mindenképpen javul majd az ellátás hatékonysága a Bács-Kiskun Megyei Kórházban.

– 2004-ben országszerte kiszervezésre, magántulajdonba kerültek a volt megyei ÁNTSZ-ek mikrobiológiai laboratóriumai, köztük az Bács-Kiskun Megyei Kórházat eddig kiszolgáló laboratórium is. – ismertette prezentációjában a jelenlegi helyzetet dr. Seres Erika KKL osztályvezető főorvos, majd így folytatta: – A helyi Synlab Kft. laboratóriuma megszűnőben van, jelenleg a vizsgálati anyagok nagyobbik részét Budapestre, kisebb részét a békéscsabai mikrobiológiai laborjába szállítják. Naponta csak egyszer, koradélután szállítják a mintákat, így a korán reggel levett minták későn kerülnek feldolgozásra, túl messze vannak a vizsgálatokat elvégző laborok. A minták szállítás közben sérülhetnek, sürgős minták elszállítása és a gyors eredményközlés nincs kellőképpen megoldva. Nehézkes a távoli laboratóriumok elérhetősége munkaidőn túl, valamint vasárnap, ünnepnap és más munkaszüneti napokon egyaránt. A mikrobiológiai diagnosztikának a közeli, non-stop elérhetősége a helyi, Synlab Kft. mikrobiológiai laboratórium elhalásával megszűnik.

– Ez jelenleg is már szakmai és gazdaságossági kérdések megfogalmazásához vezet, hiszen a sürgős esetek száma: 6500-7000 eset/hó (250-300 eset/nap), ennek kapcsán a sürgős vizsgálatszám: 55000-60000 vizsgálat/hó (1800-2000 vizsgálat/nap). A rutin esetek száma: 25000-27000 eset/hó (1250-1350 eset/nap) és a rutin vizsgálatszám: 250000-280000 vizsgálat/hó) 12500-14000 vizsgálat/nap. Az új minimum feltételrendszer egyértelműen leszögezi, hogy a II. és III. progresszivitási szintű osztályokkal rendelkező kórház, amely rendelkezik intenzív / sebészeti/ traumatológiai / onkohematológiai / szülészeti / gyermekgyógyászati osztály bármelyikével, a mikrobiológiai diagnosztikai tevékenységet a telephelyén (Központi laboratórium részeként) vagy a közigazgatási területén kell, hogy ellássa. A mikrobiológiai vizsgálatok jelentősége a betegek életkilátásait tekintve folyamatosan nő. Az utóbbi évtizedekben gyakran empírikus alapon lettek kiválasztva az antibiotikumok, napjainkban azonban elsősorban a multirezisztens törzsek megjelenésével, – főként fekvőbeteg osztályokon – ez a gyakorlat már nem tartható.

– A gyógyítás szempontjából a mikrobiológiai diagnosztika időfaktora is rendkívül fontos, hiszen pl. egy súlyos szeptikus betegnél 1-2 nap is számít, hogy időben megkapja a célzott antibiotikus kezelést. A helyben elérhető hatékony mikrobiológiai diagnosztika jelentősen csökkenti a nem célzottan alkalmazott (és így gyakran nem hatékony) antibiotikum felhasználást és annak költségeit. Emellett a mikrobiológussal való személyes konzultáció elérhetősége, szükség esetén az infektológus főorvossal és a klinikussal közös team megbeszélés szakmailag a jelenlegi leghatékonyabb és ugyanakkor legköltséghatékonyabb kezelési módot tenné lehetővé. Az új 165,66 m2-es mikrobiológia labor sürgősségi és ügyeleti ellátással napi 24 órában, összesen 47 fő személyzettel, a régivel egybeépülve látja el feladatát, így a teljes labor-részleg 657,85 m2-esre bővül Kecskeméten.
A fejlesztéseknek köszönhetően szinte valamennyi szakrendelő az uniós normáknak megfelelő körülmények között fog működni. Megújul az endoszkópia, kiépül a digitális röntgen, és létrejön a teleradiológia és telepatológia is.

A kedvezményezett pályázó neve: Bács – Kiskun Megyei Kórház a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza
A projekt pontos címe: TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0013 „Kecskeméti Megyei Kórház – Kalocsai Szent Kereszt Kórház és a Kiskunfélegyházi Kórház-Rendelőintézet Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központ Integrációs programja”.
A projekt tervezett megvalósítása: 2014.01.01 – 2015.10.31

 

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek