menu

  • 2015.05.28.

Biomassza kazánt állított üzembe a kecskeméti Univer

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának 307 millió forintos támogatásával, 620 millió forintos beruházással a kecskeméti Univer Product Zrt. biomassza kazánt állított üzembe, amelynek a segítségével fűtési és technológiai célra gőzt állít elő – tájékoztatta az Univer az MTI-t.

A biomassza kazán üzemeltetése által az Univer is semleges tüzelőanyaggal váltja ki az üvegházhatású gázokat kibocsátó fosszilis földgáztüzelést. A környezetkímélő technológia bevezetésével a cég mintegy 3 ezer tonnával csökkenti az éves szén-dioxid kibocsátását.

A kazánt faaprítékkal üzemeltetik. Ennek előállításához nem szükséges fakitermelést végezni, mert kizárólag tervszerű erdőművelésből és tovább-feldolgozásra nem alkalmas hulladékból, illetve fűrészüzemi melléktermékekből történik az apríték gyűjtése. A biomassza kazán üzemeltetése során keletkező hamu sem terheli a környezetet, ugyanis az összetétele és frakciója lehetővé teszi annak az Univer saját termőföldjein talajjavító anyagként történő hasznosítását.

A kecskeméti Univer Product Zrt. ételízesítők és egyéb élelmiszertermékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az Univer Product Zrt. tavaly 17,7 milliárd forintos árbevétel mellett 804,4 millió forint adózott eredményt ért el. Egy évvel korábban 16,6 milliárd forint volt a kft. árbevétele, és 66,9 millió forint adózott eredményt könyvelhetett el. Az Univer termékeinek mintegy 85 százalékát belföldön értékesíti.

 

MTI

Kapcsolódó képek