menu

  • 2015.06.26.

Gyerektábor szabályosan

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a nyári ellenőrzések során a szabályosan működő vállalkozók mellett gyakran találkoznak a szabályokat rendszeresen megszegő adózókkal is.

A gyerektáborokat hirdető vállalkozások között is akad olyan, amelyik a szabályok kijátszásával kíván nagyobb haszonra szert tenni.

A gyermektáborok kínálatából választó szülőknek nemcsak arra kell figyelniük, hogy melyik lehetőség felel meg leginkább a család igényeinek, hanem arra is, hogy szabályos bizonylatokat kapjanak a tábor díjának befizetésekor. A táborok díját több részletben is lehet fizetni, amely tervezhetőbbé teszi a kiadást. A megfelelő bizonylat lehet géppel vagy kézzel kiállított számla, nyugta, pénzátvételi bizonylat, amelynek meg kell felelnie a számviteli törvényen túl az adójogszabályokban foglaltaknak is.

A megfelelő bizonylat azért is fontos, mert probléma esetén csak ennek birtokában tud reklamálni a szülő. Dokumentum hiányában elúszhat a táborra kifizetett több tízezer forint is. Ezért is érdemes a tábor kiválasztása előtt tájékozódni a szervezők megbízhatóságáról. Ehhez nyújtanak segítséget az adóhivatal honlapján elérhető adatbázisok.

A szülő számára mindig legyen gyanús, ha

  • a bizonylatot későbbre ígérik a szervezők az előleg átvételekor nem kap semmilyen bizonylatot
  • a teljes összegről szóló számla vagy nyugta nem tartalmazza a szükséges adatokat
  • egyáltalán nem kap bizonylatot a szülő a befizetett összegről

 

Amennyiben szabálytalanságot észlel a szülő, közérdekű bejelentéssel fordulhat a NAV-hoz, amely alapján a hivatal kivizsgálja a panaszokat.

 

 

NAV

Kapcsolódó képek