menu

  • 2015.06.29.

Hatalmas rekord született a drogellenes világnapon

Csak Magyarországon több mint öt megyében váltott ki komoly megmozdulásokat az idén 27 éve indított drogellenes világnap. 

Ennek hatására Közép-Európai rekord született, hiszen egyetlen egy nap alatt 20.000 emberhez sikerült eljuttatni drogfelvilágosító füzeteket a több mint 70 önkéntes segítségével.

Többek között voltak megmozdulások Szegeden, Miskolcon, Veszprémben, és Pesten is. A szervező Drogmentes Világért Alapítvány már régóta készült a Magyar rekord előkészítésére. Az „Igazság a drogokról” elnevezésű füzeteket előszeretettel olvassák a járókelők, felnőttek, és fiatalok egyaránt. Nem véletlen, hiszen a drogok területén lévő számtalan kérdésére adnak jól érthető pontos választ.

fuzetosztas_1

Az Alapítvány Magyarországi vezetője Németh Gergő megfogalmazása szerint: „A drogfelvilágosítás egyik legfontosabb eleme a döntési szabadság, hogy az emberek önszántukból tudjanak helyes döntést hozni.” Így érthető, hogy a drogfelvilágosító füzetek osztásával meg tudják adni a helyes döntéshez szükséges összes információt a felnőtteknek, és fiataloknak egyaránt.

A képen: Németh Gergő

A képen: Németh Gergő

Az ENSZ határozata nyomán 1988. óta június 26-án tartják a Drogellenes Nemzetközi Világnapot. Mindenki tudja, hogy a drog komoly társadalmi probléma, de ha megnézzük a valós számokat, akkor a helyzet sokkal riasztóbb, mint elsőre gondoljuk. Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) statisztikái alapján a 15-64 év közötti droghasználók száma még mindig növekedést mutat. Becslések szerint a világon 230 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket, s ez évente kétszázezer ember halálát okozza.

fuzetosztas_2

Sajnos mivel az USA több államában is legalizálták a marihuánát, a drog a vezető halálesetek közé került Amerikában. Ilyen szempontból Magyarország még jobb helyzetben van, hiszen a Magyarok nagy részét még nem vezették meg a legalizáció eszement ötletével.

Rengeteg nagy művészt veszítünk el a drogok miatt, említhetjük Kurt Cobaint vagy Amy Winehouse-t. Az európai drogfogyasztók száma 25-30 millió között mozog. Ma Budapesten átlagosan minden második 16 éves fiatal kipróbált már valamilyen illegális szert. L. Ron Hubbard, filozófus megfogalmazása hűen mutatja a helyzet komolyságát: „A drogprobléma bolygószintű. Vérben és emberi nyomorúságban fürdik”.

A felvilágosító kampányhoz Magyarországon megannyi híresség – köztük több sportoló is – csatlakozott már, úgymint: Antal Timi, Dr. Csötönyi Sándor, Danny Blue, Gálvölgyi János, Martinek János, Katus Attila, Görbicz Anita, Erdei Zsolt, Madaras Ádám, Pulai Imre, Növényi Norbert, Oláh Gergő, és még sokan mások…

Kapcsolódó képek