menu

  • 2015.07.08.

Aranyhomok Térségi Mézverseny

Felhívás mézversenyre

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Észak-Bács-Kiskun megyei szervezete 2015. augusztus 13-20. között megrendezésre kerülő XVIII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás keretén belül meghirdeti az ARANYHOMOK TÉRSÉGI MÉZVERSENYT.

Szeretettel várják a térségi méztermelők jelentkezését kizárólag természetes eredetű mézeikkel az alábbi kategóriákban:

1. Fajtamézek
2. Vegyes mézek
3. Mézkülönlegességek

Különdíj: Csomagolás, design

 

A jelentkezés feltételei:

  • Nevezni csak a Kecskeméti kistérség területén termelt, saját termelésű, kizárólag természetes eredetű mézekkel lehet.
  • A zsűrizéshez 3db 0,5 kg-os kiszerelésű mézet kérünk üvegben nevezési kategóriánként, melyen kérjük feltüntetni a jelentkező nevét, települését, méz fajtáját.
  •  A mézeket 2015. július 31-ig gyűjtjük a Székely Nektár Kft. Kecskemét, Felsőcsalános 17/a szám alatt található telephelyén (52-es Dunaföldvári út), kedden és pénteken 7 órától 17:00-ig. ( tel.: 30/958-1783)
  • A mézek zsűriztetése 2015. augusztus 3-án 10:00 -kor történik.
  • A nevezés díja 2000 Ft/termék minta, melyet a minta átadásakor szükséges kifizetni.
  • A zsűri a mézeket érzékszervi vizsgálat alapján bírálja, az első 5 helyezett mézet laboratóriumi vizsgálattal is értékelik.
  • Az eredményhirdetés és díjátadó a XVIII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás programjaként kerül megtartásra augusztus 14-én Kecskeméten a Kossuth téren 16 órakor.
  • Kategóriánként a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt versenyző serleget és névre szóló oklevelet kap. Az első helyezettek Kecskeméti Térség Méze oklevelet kapnak.

További információ elérhető a www.aranyhomok.hu honlapcímen, illetve Vereckei Károlynál a következő telefonszámon kérhető: 76/504-780. E-mail: vereckei.karoly@aranyhomok.hu

I. A verseny célja
• A magyar méz, méhészeti termékek, a méhészet reklámozása, megismertetése a lakossággal.
• A Kecskeméti kistérség méhészeinek munkásságának tevékenysége, fejlesztések ösztönzése, a térségi mézek minőségének felderítése, értékelése és rangsorolása
• A csomagolás, marketing fejlesztésének ösztönzése
• Megtalálni a Kecskeméti Térség Mézét

II. A versenyre való nevezés szabálya
Nevezni csak a Kecskeméti kistérség területén termelt, saját termelésű mézzel lehet, önkéntes alapon. A termékből legalább 3 egységnyi, 0,5 kg-os üveges kiszerelésű méz leadása szükséges. Minden üvegen fel kell tüntetni a termelő nevét, a címét és a méz fajtáját.
A nevezési díj 2000 Ft/termék minta, melyet a termékek leadásakor szükséges kifizetni.

Nevezési kategóriák:
• Fajtamézek
• Vegyes mézek
• Mézkülönlegességek

A Bíráló Bizottság a legszebben csomagolt mézet különdíjjal értékeli.

A versenykiírás a következő településeken és vonzáskörzeteikben hatályos:
Kecskemét, Ballószög, Felsőlajos, Fülöpháza, Fülöpjakab, Helvécia, Jakabszállás, Kerekegyháza, Kunbaracs, Kunszállás, Ladánybene, Lajosmizse, Lakitelek, Nyárlőrinc, Orgovány, Tiszaalpár, Tiszakécske, Tiszaug, Szentkirály, Városföld

III. Szervezők
A verseny szervezői az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület munkatársai, illetve az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Észak-Bács-Kiskun megyei szervezete. A szervezők feladata a jelen olvasható versenykiírás és szabályzat, valamint az értékelési és jelentkezési lapok, és az egyéb adminisztratív jellegű dokumentumok időben történő elkészítése, közzététele. A szervezők biztosítják a benevezett mézek tárolását, illetve a zsűrihez jutását, a zsűrizés alatti anonimitás meglétét (számozásos eljárással). A szervezők vállalják a versennyel járó adminisztrációs feladatok ellátását, valamint a Versenykatalógust nyilvánossá teszik a XVIII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás alatt. A szervezők feladata a legjobb 5 méz laboratóriumba juttatása.
A nevezési díjakból a szervezők vállalják az oklevelek és serlegek biztosítását. A zsűrizés során kimaradt mézeket a szervezők felajánlásként rászorulóknak, vagy iskoláknak, óvodáknak adják át.
A szervezők vállalják, hogy a XVIII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás keretén belül augusztus 15-én megrendezésre kerülő Aranyhomok Térségi Mézes napon díjmentes megjelenési lehetőséget biztosít a jelentkezők részére.

IV.  Zsűri
A Zsűri tagjai az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Észak-Bács-Kiskun megyei szervezete tanácsa alapján kerülnek felkérésre. A zsűri tagjai a méhésztársadalomban elismert személyek, illetve a fogyasztók képviseletéből kell összetevődjön. A Zsűri végzi a nevezett mézek értékelését. A zsűri 3 tagja a következő szervezetek képviselői: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal Állategészségügyi osztály, Székely Nektár Kft. és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

V. Laboratóriumi vizsgálat
Az első öt helyezett méz laboratóriumi vizsgálat alá kerül, melynek célja a Zsűri értékelésének igazolása. A vizsgálatnak ki kell terjednie valamennyi paraméterre, úgymint prolin tartalom, pollenarány, összetétel, és az izocukor esetleges mennyisége.

VI. Zsűrizési eljárás
A nevezéseket a Székely Nektár Kft. telephelyén, Kecskemét, Felsőcsalános 17/a szám alatt (52-es Dunaföldvári út, tel.:30/958-1783). A 2000 Ft/termékminta nevezési díjat a termékek leadásakor szükséges kifizetni.
A szervezők a nevezésekről versenykatalógust vezetnek. Az értékelést a Zsűri tagjai végzik. A nevezett mézek anonimitásának megőrzése érdekében számozásra kerülnek a zsűrizési eljárás előtt.

A Zsűri vizsgálati szempontjai:
• Vizuális tulajdonságok (Tisztaság, szín, fény, sűrűség)
• Illat szempontok (Intenzitás, jellegzetesség, minőség)
• Íz tulajdonságok (Zamat, érettség, jellegzetesség)

Az értékelés 1-től (rossz) 5-ös (kiváló) skálás bírálattal történik a fenti három kategória alapján, így a méz tulajdonságából elérhető maximális pont 15.

Az anonimitás érdekében a csomagolóanyag értékelése csak az érzékszervi vizsgálatot követően kerül sor. A csomagolásra szintén 5 pont adható. Értékelésének szempontjai: csomagolóanyag minősége, formája, megjelenése, egyedisége, eredetisége, és a termék, valamint a termelő azonosíthatósága.
A Zsűri tagok egyenként végzik az értékelést, az értékelésüket bírálati lap kitöltésével rögzítik számítógépen. A bírálati lapok alapján kerülnek kitöltésre az eredménylapok.

VII. Díjazás
Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra a XVIII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás keretén belül kerül sor, előreláthatólag augusztus 14-én 16 órakor Kecskeméten a Kossuth téren.

A Zsűri vizsgálata alapján kapott összpontszámokból kerül kialakításra a mézek sorrendje. A díjazottak serleget, és egyedi, névre szóló oklevelet kapnak.

Az első helyezettek Kecskeméti Térség Méze oklevelet és serleget vehetnek át.

A legszebb csomagolásért különdíj kerül átadásra, mely egy névre szóló oklevélből és serlegből áll.

 

Jelentkezési lap

Honey1

 

Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

Kapcsolódó képek