menu

  • 2015.07.27.

Elégedett a Kecskeméti Főiskola a felvételi eredménnyel

Idén sem befolyásolta számottevően a ponthatár-emelés a Kecskeméti Főiskola felvételi eredményét. Most is közel azonos számban jutottak be a felvételizők az intézménybe, mint tavaly ilyenkor.

Ez azt mutatja, hogy a főiskola iránti érdeklődés stabil maradt, ami jó alapot ad a további fejlesztésekhez – emeli ki dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora.

Tavaly alapképzésre még 260 ponttal, felsőoktatási szakképzésre pedig 220 ponttal juthattak be a felvételizők valamelyik felsőoktatási intézménybe. Idén mindkét ponthatár 20 ponttal emelkedett, vagyis az ez alatt teljesítő felvételizők egyetlen főiskolán, egyetemen sem kezdhetik meg tanulmányaikat ősszel.

A Kecskeméti Főiskolán tavaly ilyenkor 844-en örülhettek a sikeres felvételinek, most ez a szám 833, vagyis a ponthatár-emelés ellenére közel azonos a felvettek száma. Országosan a tavalyi évhez képest 2,8 %-kal kevesebben jutottak be valamelyik felsőoktatási intézménybe.

Ennél kedvezőbb a főiskola felvételi eredménye: a Kecskeméti Főiskolán 1,4 %-kal csökkent a felvettek száma, ez azt jelenti, hogy stabil maradt az érdeklődés az intézmény iránt.

A három kar közül idén a GAMF Kar tudta növelni a felvettek számát, ezzel megfordult az évek óta tartó trend, amikor is a Kertészeti Főiskolai Karra és a Tanítóképző Főiskolai Karra érkezett az előző évhez képest több elsőéves.

A GAMF Karon 485, a Kertészeti Főiskolai Karon 132, a Tanítóképző Főiskolai Karon 216 új hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben.

A legnépszerűbb szak a főiskolán – 139 elsőéves hallgatóval – a gépészmérnök, a Kertészeti Főiskolai Karon a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szaknak, míg a Tanítóképző Főiskolai Karon az óvodapedagógus szaknak lesz a legtöbb elsőéves hallgatója.

Megfigyelhető, hogy tovább nőtt a diplomát nem adó felsőoktatási szakképzésre felvettek száma. Tavaly 179-en, idén 222-en nyertek felvételt erre a képzéstípusra.

A főiskola alapképzéseire már 280 vagy ahhoz közeli pontszámmal be lehetett jutni, az óvodapedagógus és tanító levelező szakokon volt a legmagasabb, 304, ill. 300 pont a ponthatár. Az is jellemző ugyanakkor, hogy a jelentkezők átlagpontszáma mindenhol 300 pont felett van.

Az óvodapedagógus önköltséges levelező szakon például 395, a kertészmérnök önköltséges levelező szakon pedig 392 volt a jelentkezők átlagpontszáma.

A felsőoktatási szakképzések közül a legmagasabb volt a bejutási ponthatár a levelező, államilag támogatott környezetgazdálkodási agrármérnöki asszisztens szakon és a nappali, államilag támogatott ifjúságsegítő szakon, ahol 250 pontot kellett elérni a sikeres felvételihez.

A főiskola szinte valamennyi szakot meghirdeti a pótfelvételiben is, ahová azok jelentkezhetnek, akiket sehová nem vettek fel, vagy nem is adták be jelentkezésüket idén. A pótfelvételiben csak egy intézmény egy szakját lehet megjelölni, és minden képzés önköltséges.

 

www.kefo.hu