menu

  • 2015.08.03.

XVIII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás

Gazdag programkavalkád a 81. Hírös Hét Fesztivál – XVIII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon Kecskeméten

A 81. Hírös Hét Fesztivál keretén belül a XVIII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és a „Háztájit az asztalra!” Térségi Tanyai Termék Vásár 2015. augusztus 13-20. között kerül megrendezésre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület által Kecskeméten, a Kossuth téren.

Kiallitas 1

A fesztivált Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, a kiállítást Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke nyitja meg 2015. augusztus 13-án 19:00 órakor Kecskemét Főterén.

Kiállítás 2

 

A kiállításon, ezen a nagyszabású térségi seregszemlén, a térség 19 településéről több mint 80 kiállító terményeit ismerhetik meg, 40 kézműves munkájába tehetnek betekintést, 20 kulturális csoport produkcióját láthatják valamint számos különböző terméket vásárolhatnak meg az érdeklődők.

Kiállítás 3

A kiállítás ideje alatt minden nap más-más település mutatkozik be, ahol a polgármesteri köszöntők után a látogatók megízlelhetik a települések különleges és egyedi finomságait, megtekinthetik kulturális programjait.

Kiállítás 4.

A kiállítás megrendezésével a szervezők legfőbb szándéka, hogy a látogatók megismerjék azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, biztonságos, e tájegységre jellemző alapanyagokból készült és egyedi termékeikkel magasabb kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak.
Rendezvényük idén több különlegességgel bővül. Az újdonságok közé tartozik, hogy Kunszállás és Tiszaalpár települések nem faházban, hanem jurtában rendezik be kiállításukat.

Kiállítás 5.

A kiállítást megelőzően Aranyhomok Térségi Méz- és Lekvárversenyt, Legszebb konyhakert Programot hirdettek, amelynek eredményhirdetésére augusztus 14-én 16:00 órakor a kiállításon kerül sor.

Kiállítás 6.

Az elmúlt év hagyományát folytatva idén is megrendezésre kerül az Aranyhomok Kecskeméti Hírös Mustra, amelyen a Kecskeméti Értéktárba felvett gazdák és kézművesek termékeit mutatják be.

Kiállítás 7.

 

Az Aranyhomok Hírös Riport, azaz nyilvános interjú keretében a látogatók megismerhetik a települési értéktárakban szereplő gazdák, kézművesek életútját, munkásságát.

Augusztus 15-én szombaton 10:00 órától a Kossuth téren hagyományos szilvalekvár főzést szerveznek, üstben térségi gyümölcsből, melyet a látogatók is megkóstolhatnak.

Szintén ezen a napon kerül megrendezésre a Térségi Mézes Nap, melynek alkalmából kiállítást szerveznek a méhészek által használt eszközökből, több generáción keresztül öröklődő tárgyakból. Kiváló minőségű térségi mézeket ízlelhetnek és vásárolhatnak a résztvevők.

Az Aranyhomok Portéka térségi kézműves termékek és ajándékok az egész kiállítás ideje alatt megvásárolhatók.

A térségi kézművesek műhelytitkai is feltárulnak foglalkozásaik által. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek többek között a szalma- és csuhéfonás, a mézeskalács díszítés, a kerámiakészítés, a vesszőfonás, a nyeregkészítés, a pirogravírozás rejtelmeibe.

Szeretnék a figyelmet a laskagomba-fogyasztás népszerűsítésének elősegítésére irányítani, melyet vasárnap látványkonyha kóstolóval, valamint kedden főtéri beszélgetéssel promotálnak a nagyközönség felé.

Kiemelt szerepet szánnak kiállításukon is a különleges és helyben termelt élelmiszerek értékesítésének a Háztájit az asztalra! – Térségi Tanyai Termék Vásár, a Kiskunsági Nemzeti Park védjegyes termékeinek, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének vásárán keresztül.

A kiállítás ideje alatt ízletes zöldségeket, gyümölcsöket, friss tejtermékeket, valamint különleges ínyencségeket vásárolhatnak a látogatók közvetlenül a termelőktől.

Egyesületük idén 16. alkalommal rendezi meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot augusztus 17-én hétfőn 10:00 órától a Kecskeméti Városháza Dísztermében. A fórum témája a 2014-2020-as Európai Uniós tervezési időszak gazdákat érintő kérdései. Fővédnökök: Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnöke. Társrendező a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete.

Augusztus 19-én, szerdán 9:00 órától a Bozsó Gyűjtemény- Klapka házban megrendezésre kerül a Hungarikum – Turisztikai Fórum, melyen az előadások a nemzeti értékeknek a turizmusban betöltött szerepére és fontosságára hívják fel a figyelmet.

Céljuk, hogy a rendezvény megvalósításával a figyelem középpontjába kerüljenek a helyi termékek és értékek, és a térség lakossága egész évben előnyben részesítse azokat vásárlásaik során.

Látogassanak el programjaikra, élvezzék a helyi termékek hamisítatlan ízét, gyönyörködjenek a kézműves termékek sokaságában és kapcsolódjanak ki kulturális programjaik révén!

A kiállítás megtekinthető:
Augusztus 13., 14., 17., 19-én 14:00 – 22:00 óra között,
Augusztus 15., 16., 20-án 10:00 – 22:00 óra között,
Augusztus 18-án 16:00 – 22:00 óra között,

Augusztus 13-20. „Háztájit az asztalra!” Térségi Tanyai Termék Vására térségben készült egészséges, kistermelői élelmiszerek vására
Nyitva tartás: minden nap 10:00-22:00 között.

A rendezvényekre minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!

Részletek a www.aranyhomok.hu és a www.haztajitazasztalra.hu honlapon valamint a www.facebook.com/akegyesulet és www.facebook.com/HaztajitAzAsztalra facebook oldalakon.

programfüzet borító

Programfüzet

Kapcsolódó képek