menu

  • 2015.08.14.

CIFRAPALOTA – Új köntösben, új kötetben

A 81. Hírös Hét hivatalos  megnyitását   nem sokkal előzte meg Kecskemét és a magyar szecessziós építkezés egyik emblematikus épülete:   a Cifrapalota építés- és funkciótörténetének máig húzódó eseményeit magába foglaló mű bemutatója. 

A stílszerűen a „pávás” Díszteremben tartott kötetprezentáción elhangzott: a mostani kötet egy tervezett sorozat nyitó darabja.

A  Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony köszöntő soraival kezdődő, Dr. Lovas Dániel főszerkesztésében most indult  új, kétnyelvű (magyar és angol), a kecskeméti főtér történeti épületeit bemutató képes-könyv fűzérben elsőként az 1903-ban átadott „városi bérpalota” históriája jelent meg.

A rangos Magyar Múzsa Könyvek égisze alatt gondozott, országos forgalomba is került színes kötet szerzői közül több fejezettel kiemelkedik ifj. Gyergyádesz László művészettörténész; szerzőtársai között Szabóné Bognár Anikó etnográfus, Dr. Wicker Erika régész s maga a művelődéstörténész-főszerkesztő.

A több mint száz oldal terjedelmű munka megjelenése egy régi igényt elégít ki, s a nyár végi ünnepek sodrában igen jól szolgálja az idegenforgalom és az élő örökségvédelem céljait.

A sorozat következő darabja a volt neológ zsinagógát, a négy évtizede immár Bács-Kiskun megyei TIT székházául szolgáló épület-csodát mutatja be, melynek megjelenése az ősz folyamán várható.

cifrapalota10 cifrapalota11

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

cifrapalota7 cifrapalota6 cifrapalota4 cifrapalota3 cifrapaltoa2cifrapalota1

 

kvj

fotók:  KKJM Archívum és ifj. Gyergyádesz László

 

Kapcsolódó képek