menu

  • 2015.08.14.

Jelentős önkormányzati szerepvállalás a kecskeméti labdarúgás érdekében

Az alapoktól kell újjáépíteni Kecskemét labdarúgását, ebben pedig az önkormányzat jelentős szerepvállalása kiemelt fontosságú.

A sportág felemelkedésének terveiről, lehetőségeiről tartottak augusztus 13-án sajtótájékoztatót a városvezetők és a szakemberek.

Bogasov István önkormányzati képviselő, tanácsnok, a Sport Munkacsoport elnöke így fogalmazott: a labdarúgás továbbra is a legnagyobb tömegeket megmozgató sportág Kecskeméten, ezért minden lehetséges eszközt felhasználva el kell érni a futball új alapokon történő felemelkedését. Az eddig lefolytatott megbeszélések ígéretesek, és körvonalazódni látszik annak lehetősége, hogy komoly cégek jelenjenek meg támogatóként. Elsődleges feltétel ugyanis, hogy a leendő tulajdonosi kör, illetve a szponzorok legalább ugyanakkora mértékű támogatást nyújtsanak, mint az önkormányzat. Az elnök elismerését fejezte ki Sipos László önkormányzati képviselőnek, tanácsnoknak azokért az eredményekért, amelyeket az eddig lefolytatott tárgyalások során elért. Hangsúlyozta: Kecskeméten lényeges előny, hogy a képviselő-testület több tagja pusztán a sport iránti szeretetből kötelezi el magát egy-egy ügy mellett.

Sipos László elmondta: a felemelkedéshez a KLC-KTE SI megyei I. osztályú, a tavalyi bajnokságban 5. helyen végzett csapata megfelelő kiindulópontot biztosít. A kecskeméti labdarúgás hosszú távú célja kizárólag az lehet, hogy a kecskeméti csapat mielőbb a térség meghatározó csapata legyen. Ennek megvalósításához a kezdetekben tapasztalt, több évre tervezhető összefogásra van szükség, az önkormányzat és a helyi és térségi erők között.

A KLC-KTE SI csapata a Széktói Stadiont továbbra is térítésmentesen használhatja, továbbá folyamatban van az MTK-val történő együttműködési megállapodás megkötése. A sportiskolával kapcsolatosan Sipos László hangsúlyozta: a KLC-KTE SI a korábbi évek kitartó és céltudatos munkájának eredményeként országos szinten is a nagy tömegbázissal rendelkező utánpótlás-nevelő egyesületek közé tartozik, térségünk meghatározó klubja. A képzés során kinevelt játékosokból elindított felnőtt csapat jó eséllyel versenyben lehet a bajnoki cím megszerzéséért az augusztus 15-én induló bajnokságban.

A felemelkedés csak közös akarat és erőfeszítés eredményeként valósulhat meg, amelyért minden résztvevőnek maximálisan kell teljesítenie a következő években. Megfogalmazásra került az a cél, hogy lehetőség szerint a megyei I. osztályú bajnokság megnyerésével már a következő évtől az NBIII-ba, legkésőbb 2019. június 30-ig pedig az NBII-be fel kell jutnia Kecskemét csapatának. Onnan stabil tulajdonosi és támogatói háttérrel ismételten esély nyílhat az élvonalbeli szereplés kivívására.

A szponzorok, a támogató vállalkozói kör összefogását dr. Nagy Zoltán, a Phoenix Mecano Kft. ügyvezetője vállalta fel, aki így nyilatkozott: a következő években a tulajdonosi és támogatói kör megyei, térségi kiszélesítésével meg kell teremteni az NBII-be történő feljutás hátterét. Megkezdődtek a személyes egyeztetések a labdarúgást hosszú évek óta támogató cégvezetőkkel, akik az önkormányzat célkitűzéseinek megismerését követően kinyilvánították támogatási szándékukat.

S. Juhász Attila, a KLC-KTE SI ügyvezető elnöke elmondta: az U-21-es csapatból három játékosra (Filyó Gábor, Kürtösi Viktor, S. Juhász Tamás) lehet számítani, továbbá sikerült megállapodni három korábbi játékossal is (Szabó György, Tóth Zoltán, Urbán Pál). Ezzel a 2015-2016 évi megyei I. osztályú bajnokságban induló csapat alkalmas az őszi szezonban az élmezőnyben történő szereplésre. A várt szereplés esetén a téli átigazolási időszakban tovább erősíthető a játékos keret.

 

futball1

Az augusztus 16-án kezdődő bajnokságban a KLC-KTE SI csapata lehetőség szerint lila mezben lép pályára, a váltó mez pedig narancssárga lesz. A mérkőzések kezdetekor „Kecskemét” felkiáltással üdvözli a csapat a szurkolókat. Fontos, hogy folyamatosan versenyben legyenek a bajnoki címért folytatott küzdelemben, és a 2016-2017 évben már az NBIII-as bajnokságban induljon a csapat.

A továbblépés lehetősége a költségvetés előteremtésének függvényében akár a második évben is megvalósulhat, de legkésőbb 4 éven belül elérhető az NBII-be történő feljutás. Az NBIII-ban bajnoki cím megszerzésére törekvőcsapat esetén Kecskemétnek nem okozhat gondot minőségi játékosok igazolása. Az utánpótlásból is számítani lehet jó képességű játékosokra, továbbá az MTK-val előkészítés alatt lévő együttműködési megállapodás keretében is lesznek kölcsön játékosok.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a sajtótájékoztató végén így nyilatkozott: Kecskeméten már van egy jól bevált recept, hiszen a kosárlabda néhány éve szintén nehéz helyzetbe került, a sportágat azonban rövid időn belül újjáépítették. Komoly lehetőségek vannak abban a folyamatban is, amely keretében a sportszponzorációt sikerült az elmúlt években az utánpótlás támogatása felé irányítani. A város mindenképpen térségi összefogásban gondolkodik, ez ügyben megtörtént a kapcsolatfelvétel Kiskunfélegyházával és Tiszakécskével is.

 

kecskemet.hu

Fotó: Banczik Róbert

Kapcsolódó képek