menu

  • 2015.09.16.

Újra megkaphatják a babák a BCG-oltást

Szeptember 16-tól újra megkaphatják a Kecskeméten született kisbabák a tuberkulózis elleni BCG-oltást.

Szeptember 15-én ugyanis megkezdődött az oltóanyag kiszállítása a szülészeti intézményekbe.

Közel két hónap után, szeptember közepétől újra olthatják az újszülötteket tuberkulózis ellen, ugyanis ismét rendelkezésre áll hazánkban a BCG oltásokhoz szükséges oltóanyag.

A pótoltások várhatóan októberben kezdődnek. A szülők erről a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai segítségével, illetve a védőnőkön keresztül kapnak majd tájékoztatást – olvasható az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közleményében.

Az oltóanyag előállításában fennakadások vannak, ami világszerte ellátási problémát okoz.

Az ÁNTSZ az ilyen helyzetek kezelésére megfelelő készlettel rendelkezik, ennek köszönhető, hogy júliusig a megszokott rendben adták be az oltásokat. A készletezésnek azonban határt szab a vakcinák eltarthatósága, a kialakult helyzetet az ÁNTSZ az oltás ideiglenes átütemezésével oldotta meg, ami megfelel az előírásoknak, ugyanis a BCG-oltás 1 éves korig megfelelő hatékonyságú – közölte a hivatal.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságával, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárságával együttműködve keresett alternatív beszerzési forrást, így sikerült kanadai közreműködéssel beszerezni egy bolgár gyártású BCG-vakcinát. Az oltóanyag nem ismeretlen Magyarországon, 2012-2013-ban már használták újszülöttek oltására ezt a szert.

A beszerzett oltóanyag kiszállítása kedden kezdődött, és még ezen a héten minden szülészeti intézménybe eljut a vakcina.

A kórházaknak az oltóanyag átvételét követően azonnal meg kell kezdeniük az újszülöttek BCG oltását.
Nagyné Szigeti Dórától, a Bács-Kiskun megyei Kórház PR menedzserétől megtudtuk, hogy az ÁNTSZ már tájékoztatta őket a jó hírről. Az újszülött részleg kedden délután megy az oltóanyagért. Így szerdától megkaphatják a csecsemők az oltást.

Az ÁNTSZ ugyanakkor megkezdi az elmaradt BCG-oltások pótlásának megszervezését. A tájékoztatás szerint a vakcina többadagos kiszerelése miatt a gazdaságos felhasználáshoz 1 ampullából 5-8 gyermeket kell védelemben részesíteni. Ennek összehangolása a szülők felelős együttműködését igényli majd, ugyanis egy-egy oltási alkalommal legalább 5-8 csecsemő egyidejű jelenlétére lesz szükség.

 

kecskemet.hu

 

Kapcsolódó képek