menu

  • 2015.10.19.

Megújult a kecskeméti mentőállomás

60 mentőállomást újít fel az OMSZ országszerte

Az Új Széchenyi Terv TIOP-2.2.1-11/1-2012-0001 „Sürgősségi Ellátás Fejlesztése – Mentés” projekt keretében az Országos Mentőszolgálat Magyarország 18 megyéjében 22 új mentőállomást létesít és további 60 állomást újít fel. Ünnepélyes rendezvény keretében adták át a felújított kecskeméti mentőállomást.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a TIOP-2.2.1-11/1-2012-0001 „Sürgősségi ellátás fejlesztése – mentés” projekt keretében átfogó, országos szintű fejlesztést valósít meg. Célja, hogy az infrastrukturális, gépjármű- és orvostechnikai eszközfejlesztések által javuljon az OMSZ prehospitális sürgősségi ellátásának színvonala. A projektnek köszönhetően az ország egész területén jelentős mértékben javul a helyszínre érkezés időtartama, különösen a mentőellátás szempontjából hátrányos helyzetű régiókban, kistérségekben.

A program részeként 22 helyszínen épül új mentőállomás, 200 új mentőgépjárművel bővül az állomány, 60 mentőállomás dinamizálása, részleges korszerűsítése történik meg, valamint műszerek, egészségügyi és oktató eszközök beszerzésére kerül sor.

A dinamizálás célja a kivonulási idő csökkentése, mely például motorizált garázskapuk beépítésével, az épületek energetikai korszerűsítésével valósul meg. A helyszínre érkezési idő csökkentése mellett a projekt fejlesztésének célja hogy az állomások eddigi funkcióikat a korábbinál jobban, hatékonyabban tölthessék be. A projekt tervezése során cél volt az üzemeltetési költségek csökkentése is, ennek érdekében sor került a nyílászárók cseréjére, illetve a hőszigetelés és a fűtési/melegvíz rendszer napkollektoros rendszerrel való korszerűsítésére.

A TIOP-2.2.1-11/1-2012-0001 „Sürgősségi ellátás fejlesztése-mentés” projektben a kecskeméti mentőállomás felújítása bruttó 37.837.947 Ft értékű beruházás keretében valósult meg.

Az európai uniós normáknak és a kor színvonalának megfelelő, megújult mentőállomás átadásán a város képviseletében részt vett Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő, Dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Engert Jakabné önkormányzati képviselő, illetve az Országos Mentőszolgálat részéről Dr. Gyöngyösi Péter projektigazgató és Dr. Zentay Attila régióigazgató.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a résztvevők megtekinthették az épületet, mely modern és komfortos munkakörnyezetet biztosít a kecskeméti mentődolgozók, és még gyorsabb, biztonságosabb ellátást a térség rászoruló lakosai számára.

Kapcsolódó képek