menu

  • 2015.10.30.

Letették az új gazdálkodástudományi campus alapkövét

Október 29-én délután letették Kecskemét leendő egyetemi városrészének alapkövét.

A település életében történelminek nevezhető eseményen részt vett Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is. Természetesen ott volt a város vezetése és a beruházás koordinálására létrehozott Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratóriuma is, Varga László elnök vezetésével.

Az ünnepélyes alapkőletétellel Kecskemét eddigi legnagyobb felsőoktatási beruházása kezdődött meg az egykori Izsáki úti kórház területén. A tervek szerint egy európai szintű főiskolai campus épül majd itt, ahol várhatóan 30 ezer négyzetméteren tanulhatják majd a diákok a 21. század elvárásának megfelelő közgazdaságtant. A Magyar Nemzeti Bank a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványt azzal a céllal hozta létre, hogy a Kecskeméti Főiskola közgazdasági karral kiegészülve egyetemmé váljon.

A rendezvény Hegedűs Zoltán és a Kecskeméti Református gimnázium énekkarának műsorával kezdődött, majd Varga László, a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a jelenlevőket. A megyei kórház épületének bontásáról, illetve a jövő terveiről készült film levetítése után Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szólt az ünnepség résztvevőihez.

– Kecskemét a Magyar Nemzeti Bankkal és a kormánnyal erős szövetséget épített föl, amiből most egy nemzetközi hírű egyetem fog kinőni – hangsúlyozta ünnepi beszédében Szemereyné Pataki Klaudia. – Ez nagyon fontos nekünk, és az egész országnak, sőt a magyar nemzetnek. Magyarország és a magyar emberek előtt hatalmas lehetőség nyílt az átalakuló világban. Megmutathatjuk, hogy mire is vagyunk képesek.
Megmutathatjuk, hogy bár kevesen vagyunk, de sokkal többet tudunk, mint a százmilliós nemzetek.
Ehhez az kell, hogy felismerjük a lehetőségeinket, és legyen bátorságunk azokból valóságot építeni. Kecskemét ezt teszi. Mi a jövő városa, a jövő gazdasági és oktatási térségének leszünk a centruma. Az az egyetemi város, amelyik minden magyar diák előtt kinyitja a kapuit. Kecskemét a Kárpát-medence minden részéből várja és várni fogja a tehetséges, okos magyar diákokat. Mert városunknak hivatása a magyarság, a magyar emberek támogatása, felemelése. Ezért nyitjuk meg minden magyar diák előtt az új egyetem kapuit.
Kecskemét polgármestere arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar emberekben megvan az a tudásszomj és kreativitás, hogy ne csak földrajzilag, hanem tudományos és gazdasági szempontból is Európa közepe legyünk.

– Ez az egyetem ezért nyitja ki a kapuit a legkreatívabb, a hiedelmeket, megszokásokat megkérdőjelező, helyükbe új, okos és működő, legfőképpen pedig a világot előre hajtó modelleket kidolgozó gondolkodók előtt. Várni fogjuk azokat a külföldi oktatókat, akik hozzánk hasonlóan felfedező szellemben alakítani akarják a jövőnket. Várni fogjuk azokat a német, francia, angol, olasz fiatalokat, akik nem a main stream-re kíváncsiak, hanem valami újat akarnak tanulni, akik nem passzív elszenvedői, hanem aktív alakítói akarnak lenni az új világnak – mondta.
Városunk első embere kijelentette: ma többet teszünk le, mint egy új magyar egyetem alapkövét.

– A jövő Kecskemétének az építésébe kezdünk bele.
Egy olyan nemzetközi hírű, egyetemi várost építünk, amelyik az egész országon lendíteni fog. Nemcsak minket tesz a jövő városává, hanem Magyarországot is magasabb polcra helyezi.
Ebben biztos vagyok. Három dolog miatt. Az egyik, hogy egy erős szövetséget kötöttünk a Magyar Nemzeti Bankkal és a Magyar Kormánnyal. A másik, hogy egyedi, sajátos gondolkodásunk van, aminek köszönhetően egy olyan modellt, egy olyan jövőképet gondoltunk ki, ami másnak még csak meg sem fordult a fejében. A harmadik pedig a bátorságunk. Minket nem rettentenek meg az ilyen nagy feladatok, sokkal inkább inspirálnak. Valami különlegesre készülünk. Olyanra, amire más még csak gondolni sem mer. De sikerrel fogunk járni, mert ahogy városunk mottója is szól: „Sem magasság, sem mélység nem rettent!” – zárta szavait Szemereyné Pataki Klaudia.

A Kecskeméti Főiskola képviseletében Ailer Piroska rektor osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel, majd ünnepi beszédet mondott Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is. Ezt követte az időkapszulába kerülő emlékek – köztük a Kecskeméti Lapok legfrissebb száma, amely a tervezett beruházásról is beszámol – elhelyezése következett. A kapszulát Balog Zoltán és Matolcsy György közösen helyezték el az alapkőben. Az ünnepség ökumenikus áldásokkal zárult.
Néhány információ a campusról és a beruházásról

Várhatóan 2017 szeptemberében már az első hallgatókkal induló gazdasági képzés egy új irányt képvisel majd a gazdaságtudomány oktatásában. Az egyetemmé váláshoz szükséges kritériumokat 2020 körülre tudja teljesíteni a főiskola, de az Alkalmazott Tudományok Egyeteme címet már jövőre is megkaphatja. Az alapítvány megvásárolta a volt Szauna Hotel épületét, melyben később a Pallas Athéné alapítvány székhelye lesz, de terveznek ide 60-80 fős diákotthont is. A 15 milliárd forintból megvalósuló beruházás új lendületet adhat a kecskeméti felsőoktatásnak.

Ennek jelei már most mutatkoznak, hiszen az elmúlt egy évben több oktató is csatlakozott a főiskola tanári karához. Az új szak rögtön a Kecskeméten kidolgozott gyakorlat alapú, duális modellben indul. Már most vannak érdeklődő cégek, de konkrétumokat majd csak az akkreditáció megszerzése után lehet majd mondani. Az első évfolyamba legalább 60-70 hallgatatót várnak, de később az összes létszám elérheti az 1300-at. Ezek a diákok a város legdinamikusabban fejlődő városrészében tanulhatnak majd, hiszen a campus körül megújul majd a környék. A Rudolf Laktanya területén lovas centrum és sportpályák is lesznek, a stadion valamint az atlétika pálya felújításával pedig egy modern nyugati városkapu jön létre, aminek szerves részét képzi majd a 2017-ben nyíló campus. Ha minden a tervek szerint halad, és erre az eddigiek alapján minden esély meg is van, akkor az Izsáki úti campus-t és a környékén létrejövő beruházásokat egy időben vehetik birtokukba a kecskemétiek.

 

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek