menu

  • 2015.11.30.

Meggyújtották az első gyertyát a város adventi koszorúján

Szakadó hó, hűvös szél és esernyőtenger fogadta a Főtérre látogatókat szombat este, amikor sor került az első gyertya meggyújtására, és a magyar betlehem átadására.

Mégis boldog, ünnepi mosoly ült az arcokon, míg hallgatták és nézték a csodás muzsikát, a köszöntőket, majd az ünnepi műsort. Mert volt az egésznek egy nagyon meleg, boldogságot árasztó hangulata. A kecskeméti adventi koszorú első gyertyáját Gaál József és dr. Homoki Tamás alpolgármesterek gyújtották meg.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Az égiek is kegyesek voltak hozzánk – mondta, hogy ezzel a kis hóval is hozzájárultak az ünnepi hangulathoz. Majd elmondta, a város új meglepetéssel készült, színesítve az adventi és a téli fesztiválokat a város főterén.

Az egyik a városháza épületének bevonása az adventi ünneplésbe. Ennek volt köszönhető egy különleges, eddig még nem látott műsorszám, amikor egy adventi kalendáriumhoz hasonlóan az első kisablakban, a harangjátéknak is helyet adó loggianál, kigyulladt a fény. Onnan, fentről szólt a zeneiskolások ünnepi muzsikája is. Ezt a hagyományt szeretné a város a jövőben is tovább folytatni, mert nagyon sok remek fiatal zenész, művész él a városban.

A másik kezdeményezés, melyet szintén a hagyományteremtő szándék motivál, a város betleheme, melyet Wieber Mariann jelmeztervezővel álmodott és valósított meg a város.
Wieber Mariann is a színpadra lépett, és elmesélte, miért is magyar a magyar betlehem. Mivel igazából senki nem tudja, milyen ruhában volt a szent család, mindig az adott kornak megfelelően öltöztették, jelenítették meg Máriát, Józsefet és a kis Jézust. A tervező úgy gondolta, hogy Kecskeméten, melynek kultúrája ízig-vérig magyar, magától értetődik, hogy magyar ruhában jeleníti meg a szent családot. Az öltözék, ami rajtuk van, XVIII. század végi alföldi viselet alapján készült, és stilizálva vannak a szereplők. Nagyon megtisztelőnek érzi, mondta Wieber Mariann, hogy élete első betlehemét városunknak tervezhette, és reméli, a lakosság örömét leli benne.

A köszöntők után igazi ünnepi műsor következett, így a tömeg kitartott a szeles-havas időjárásban is, és szívükben hazavittek egy kis melegséget.

 

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek