menu

  • 2015.11.30.

Új gyár, közel félezer új munkahely létesül Kecskeméten

November 27-én, pénteken letették az indiai cég kecskeméti gyárának alapkövét.

A 31 milliárd forintos beruházással, 96 ezer négyzetméter nagyságú területen épülő üzem 450 főnek ad munkát, és tovább erősíti Kecskemét járműipari központ szerepét. Az ünnepélyes alapkőletételre pontosan egy hónappal azután került sor, hogy a magyar kormány a Samvardhana Motherson Reflectec (SMR) indiai céggel aláírta a stratégiai együttműködési megállapodást.

Az eseményen beszédet mondott Tibori Pál-Levente, az SMR Kelet-Európai és Németországi alelnöke, Vivek Chaand Sehgal SMG elnök, és Rahul Chhabra India Magyarországi Nagykövete. Városunk nevében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, az ország nevében pedig Szíjjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter köszöntötte a beruházó képviselőit, és a megjelent vendégeket.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, újabb szövetségessel bővült Kecskemét partnersége. Amikor egy beruházó megjelenik, felméri az infrastruktúra, a közlekedés, a közműhálózat, a munkaerő tekintetében mit tud kínálni az adott település. Ennek pedig mindenki igyekszik megfelelni. Úgy érzem – mondta a polgármester, ennél is többet kínáltunk ennek a cégcsoportnak, és ezért is különleges ez a beruházás. Megfeleltünk ugyanis egy új elvárásnak is, amely egy többezer éves építészeti tudományból, a vastu-ból – fejlődött ki. Ez azért különleges, mert az indiai tulajdonos egyedi filozófiája egy olyan látásmódot biztosít a vállalatnak, amivel messziről képes kiszúrni a legideálisabb helyet. Azt a térséget, sőt, szűkebb területet, ahol tényleg a legjobbat képes kihozni magából, a legjobbat képes nyújtani. És Kecskemét ennek megfelelt! Ennek a beruházásnak köszönhetően pedig újabb 450 főnek tudunk munkalehetőséget biztosítani. A mai nappal városunk nemcsak egy új üzem alapkövét rakta le, hanem tovább erősítette a város járműipari központ szerepét.

Szíjjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter elmondta, pont egy hónapja, 2015. október 27-én írták alá a magyar kormány és az SMR csoport közötti stratégiai együttműködési megállapodást, ma pedig már a vállalatcsoport új Közép-Európai gyártóbázisának alapkőletételét ünnepeljük.

Az autóipar a magyar gazdaság zászlóshajójává vált az elmúlt időszakban – mondta a miniszter. A magyar feldolgozóipari kibocsátás több mint 30 százaléka származik az autóiparból, több mint 140 ezer ember dolgozik ebben a szektorban, és az autóipar teljesítménye az idei esztendő első kilenc hónapjában 17%-kal nőtt. Vagyis ebben az időszakban a magyar autóipar termelési értéke 6000 milliárd forintot tett ki. Ennek köszönhetően a magyar gazdaság növekedési pályára lépett.

Öldöklő harc folyik a beruházásokért, ezért soha nem dőlhetünk hátra – mondta Szíjártó Péter, és elmondta, milyen terveik vannak a jövőre nézve annak érdekében, hogy Magyarország még vonzóbbá váljon a külföldi (immár keletről nyugati irányba is terjeszkedő) beruházók számára.

– Az eddigi 16%-os egykulcsos jövedelemadó helyett 15%-os adót vezetnek 2016-ban.
– Folytatják az adminisztrációs terhek csökkentését is. A jövő esztendőben nemzetgazdasági szinten 10 milliárd forinttal csökkennek az állami eljárási díjak terhei, amelyek a magyar gazdaságra rakódnak.
– Megújul a szakképzési és felsőoktatási rendszer, megduplázzák a kutatás-fejlesztésre szánt eszközöket, melyek a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban elérik a 700 milliárd forintot.
– Az uniós források 60%-át közvetlen gazdaságfejlesztési célokra fordítják
– Felgyorsítjuk a közlekedésfejlesztési beruházásokat
– Január 1-től a vállalatok számára új támogatási lehetőséget vezetnek be a szakképzés terén annak érdekében, hogy minél több vállalat bekapcsolódjon a duális szakképzésbe.

 

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek