menu

  • 2015.12.02.

Tesztüzembe kezd az IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központ

Sajtóközlemény

Tesztüzembe kezd Kecskemét legújabb ipari innovációs központja, az IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központ.

Ebből az alkalomból a közreműködő szervezetek képviselői hétfő délután hivatalos projektzáró rendezvényt tartottak.

iq1

Az IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központ egy olyan nyílt, szellemi és technológiai műhely, amelyet a régió innovációs tevékenységének elősegítése érdekében uniós forrás segítségével hoztak létre. A beruházás várhatóan már az első évben 26 új munkahelyet teremt. Az Ipari Innovációs Központ tesztüzemét Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, Lénárt Szabolcs, a kedvezményezett IQ Kecskemét Ipari Kutató Kft. ügyvezetője és Kondorosi Péter, a kivitelező KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. projektigazgatója sajtóbejárással, projektzáró rendezvénnyel, valamint szalagátvágással indították el.

iq2

Az IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központ egy olyan szellemi- és innovációs műhely (techshop és technológiai tér), amely illeszkedve a kecskeméti kiemelt járműipari térség kutatás-fejlesztési elképzeléseihez, valamint az építészet mint kreatív iparágban rejlő lehetőségekhez, a felsőfokú gyakorlati képzést támogatni képes, ipari és hálózati kutatásoknak helyet adó bázist hoz létre. A központ tevékenységével egy ötlet megszületésétől egészen a piacra vitelig képes támogatni az innovációs beruházásokat. A beruházás környezete is jelképezi a központ céljait, hiszen üzleti, oktatási és technológiai környezetben épül, a Kecskeméti Főiskola, a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és

iq3

Konferenciaközpont, valamint a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. által határolt területen.
A projekt több, egymáshoz szervesen kapcsolódó projektelemből áll. A kialakításra került épületegyüttes új egysége az innovációs központ szellemi feladatainak, oktatási és szolgáltató egységeinek ad helyet. A gyártástechnológiai és információ-technológiai beszerzésekhez kapcsolódóan, meglévő épület átalakításával a technológia telepítéséhez elengedhetetlen infrastrukturális feltételek kerültek kialakításra. Az épületegyüttes ezen, második egysége az innovációs műhely techshop- és technológiai terének ad otthont a technológiai eszközökkel, tervező és modellező szoftverekkel, illetve a működtetéshez szükséges hardver eszközökkel és egyéb kiegészítő berendezésekkel együtt. A 2,155 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével egy közel 7480 m2 területű ipari innovációs-technológiai infrastruktúrafejlesztés valósult meg.

iq4

További információt a www.iqkecskemet.hu weboldalon, illetve a facebook.com/iqkecskemet oldalon találhatnak az érdeklődők.

iq5

A GOP-1.2.1-12/B „Innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok támogatása” elnevezésű pályázati kiírásán 2 155 208 956 forintos támogatást elnyert, 3,078 milliárd forint összköltségvetésű projekt 2014. szeptember 30-án vette kezdetét, és a 2007-2013-as programozási időszak zárásának keretében fejeződött be, amellyel már az első évben 26 új munkahely jön létre.

iq6

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Kapcsolódó képek