menu

  • 2015.12.10.

Egyetemi „Ki nevet a végén”?

Kevés olyan meglepő dolog történt mostanában, mint amikor bejelentették, a 2016. július 1-jén induló kecskeméti egyetem hivatalos neve Pallasz Athéné Egyetem lesz.

Voltak, akik viccnek vélték, voltak, akik jó alapot találtak a gúnyolódásra, és voltak olyanok is, akik azonnal aláírásgyűjtésbe kezdtek a név ellen, a Kecskeméti Egyetem mellett. Mivel ezt a nevet viseli a campus megvalósításával megbízott alapítvány is, ők is rögtön célkeresztbe kerültek.

Megkérdeztük Varga Lászlót, a PADMA elnökét, mi a véleménye minderről.

– Felháborító, hogy egy olyan dolog miatt támadnak és gúnyolnak bennünket, a várost és az alapítványt egyaránt, amihez nekünk semmi közünk nem volt! – mondta az elnök. – A Pallasz Athéné Domus Mentis Alapítvány teljes felháborodással fogadta a Kecskeméten hamarosan induló egyetem nevét. Ugyanis, amikor egy közvélemény-kutatás keretében, belső körben megkérdeztek bennünket arról, hogy mit javaslunk mi egyértelműen a Kecskeméti Egyetem nevet mondtuk. Matolcsy elnök úr is osztotta ezt. Olyannyira, hogy már akkor, amikor engem felkért arra, hogy a PADMA elnöke legyek, és segítsek Kecskemétet egyetemi várossá tenni, a kecskeméti egyetemet létrehozásáról beszéltünk.

Végig Kecskeméti Egyetemként tartottuk magunk közt is számon, ezért is teljesen érthetetlen számunkra, hogy ez lett az eredménye. Külön érdekessége a dolognak, hogy a Pallasz Athéné név még a variációk közt sem fordult elő. Ötletként se. Az eredeti törvényjavaslat a Kecskeméti Egyetem nevet tartalmazta, és így kerül a Parlament elé is. Azonban ott két képviselő módosító javaslatot terjesztett elő, melynek köszönhetően az utolsó pillanatban megváltozott az eredeti elképzelés. Ez érthetetlen számunkra, és mindent megteszünk azért, hogy semmiképp ne Pallasz Athéné Egyetem legyen az intézmény neve. Azon túl, hogy petíciókat aláírjuk, a kuratóriumi ülésen is felvetem, hogy a kuratórium is tiltakozzon a név elfogadása ellen, illetve tegyen lépéseket ennek megváltoztatására. Azt viszont teljes mértékben visszautasítom, hogy ez az ötlet valamiképpen is tőlünk eredt volna.

 

forrás: hiros.hu

Kapcsolódó képek