menu

  • 2015.12.16.

Új PET/CT a kórházban

Beszerelték az új PET/CT berendezést a Bács-Kiskun Megyei Kórházba, és december 16-án már az első vizsgálatot is elvégezték vele.

Az új eszköz sokkal modernebb a korábbinál: alacsonyabb energiafelhasználást igényel, kisebb sugárterheléssel jobb minőségű metszetképek készíthetők, rövidül a vizsgálati és leképezési idő, valamint mostantól már a nagyobb testsúlyú betegeket is kényelmesen meg tudják vizsgálni. Az új PET/CT berendezés 845 millió forintba került.

A szakavatott szemnek egyből feltűnik, hogy ez már az új PET/CT berendezés, amely a korábbinál rövidebb és tágasabb. A régi készüléket cserélték most le, amely 2006-ban került Kecskemétre, de Országos Egészségbiztosítási Pénztári befogadást csak 2011. szeptemberében nyert, addig a kórház saját forrásból finanszírozta a vizsgálatokat. Az új gép 845 millió forintba került és eltérően a debreceni, a budapesti és a kaposvári PET/CT-ktől, állami tulajdonban van.

Az új berendezés sokkal modernebb a korábbinál: gyakorlatilag csúcsminőségnek számít. Sok más előnye mellett az is elmondható a készülékről, hogy alacsonyabb energiafelhasználással működtethető, mint előde, és ráadásul tovább is fejleszthető.

A betegek sugárterhelése csökkenthető, a vizsgálati idő lerövidíthető, ami a betegek számára is előnyös. Ennek a kamerának nagyobb az átmérője, szélesebb, így nagyobb testsúlyú betegeket is kényelmesen lehet vizsgálni.

Az új PET/CT gép beszerelését november második felében kezdték el, és most végeztek vele. A berendezéssel szerdán már meg is vizsgálták az első beteget. A Bács-Kiskun Megyei Kórház számára évente 2000 vizsgálat finanszírozását biztosítja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ez naponta 15 alkalmat jelent.

 

hiros.hu

Kapcsolódó képek