menu

  • 2015.12.18.

15 millió eurós beruházás a Mercedes Gyárban

Nagyobb logisztikai csarnok, az árukosaras ellátás bevezetése, új pihenőzónák a munkatársaknak

15 millió eurós beruházás innovatív logisztikai koncepcióra a kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára a Mercedes-Benz Cars úttörő gyáraként a konszernen belül is iránymutató innovációt vezetett be „árukosár koncepció” néven. Ennek megvalósításához a vállalat közel 15 millió eurós beruházást hajt végre, melynek során többek között a gyár logisztikai csarnoka jelentősen kibővül. Az Industrie 4.0 és a gyártás digitalizációja jegyében immár az adott munkafolyamathoz szükséges alkatrészeket automatizált, önjáró robotok úgynevezett árukosarakban szállítják oda a megfelelő időpontban és mennyiségben. Ennek következtében nincs szükség a korábban a termelés területén található alkatrész tartó állványokra. Az így felszabaduló terekben ergonomikus pihenőzónákat alakítanak ki a dolgozóknak.

Az Industrie 4.0 szellemében bevezetett új logisztikai koncepcióhoz kapcsolódóan a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár közel 15 millió eurós beruházást hajt végre a gyártósorok alkatrészellátása tekintetében. Többek között jelentősen kibővül a logisztikai csarnok, melynek építési munkálata a tervek szerint 2016 első negyedévben kezdődik, és nyárig befejeződik.

„Bár mindössze 3 és fél évvel ezelőtt kezdtük meg a gyártást Kecskeméten, fantasztikus eredmény, hogy immár 3 modellt gyártunk – kettőt kizárólag Magyarországon- az egész világ részére. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen új üzemként úttörő szerepet vállalhatunk a Mercedes-Benz Cars termelési hálózatában egy teljesen új logisztikai koncepciójának bevezetésében. Nagy elismerés ez a csapatnak” – mondta Thomas Geier, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyárigazgatója.

Az árukosár-alapú logisztikai rendszer jól látható változásokat jelent, hiszen az összeszerelő üzemben a szalag mellett már nem találunk állványokat, polcokat és az alkatrészek tárolására szolgáló göngyölegeket. Az ezzel kapcsolatos logisztikai ellátási folyamatok gyökeresen megváltoztak: az anyagmozgatási útvonalak felszabadultak, s bekapcsolódtak a folyamatba az árukosarakat továbbító robotok, amelyek automatikusan szállítják el az árukosarakat az árufelvételi zónából az összeszerelő szalaghoz, ahol a dolgozók az árukosárból kivett alkatrészeket felhasználják a szerelőszalag megfelelő pontján. Az árukosarak előnye, hogy lerövidítik az összeszerelő munkatársak által megtett távolságokat, valamint lehetővé teszik, hogy a megfelelő alkatrészek legyenek hozzáférhetőek az összeszerelés folyamán.

Árukosaras logisztikai rendszer a Mercedes-Benz gyárban

Árukosaras logisztikai rendszer a Mercedes-Benz gyárban

Az összeszerelő üzemben így felszabadult, korábbi logisztikai területeken új pihenőzónák kerülnek kialakításra ergonomikus székekkel és kényelmes kanapékkal. Itt a munkatársaknak a rendelkezésre álló pihenőidőben lehetőségük nyílik pihenni, vagy a bevezetett wifinek köszönhetően akár internetezhetnek is.

„Az összeszerelő-üzemben dolgozó kollégák számára újonnan kialakított pihenőzóna jó példa arra, hogy vállalatunk milyen eszközökkel igyekszik a munkakörülményeket tovább javítani. Célunk ugyanis nem csak az, hogy a jövőben is Magyarország legvonzóbb munkahelye legyünk, hanem hogy a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár megítélése munkatársaink szemében továbbra is pozitív legyen” – hangsúlyozta Ács László, a Mercedes-Benz Gyár HR-igazgatója. A vállalat munkatársai számára többek között olyan lehetőségeket biztosít, mint az ingyenes sportolási, vagy a gyári bölcsőde és óvoda, amely lehetővé teszi a munka-magánélet összehangolását. Mindezeket a vállalat egészségügyi stratégiájába illeszkedő ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok teszik teljessé.

 

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. – Magyarország legvonzóbb munkaadója* – 2012 márciusában nyitotta meg gyárát; és mára már Magyarország meghatározó befektetője és munkaadója lett.

Az első Magyarországon is gyártott termék a B-osztály volt; míg 2013-ban a négyajtós CLA coupé, illetve 2015 januárjában a kombi CLA Shooting Brake gyártását is megkezdte a kecskeméti gyár. Külön büszkeség, hogy ez utóbbi két típust kizárólag itt Magyarországon gyártják az egész világ – több mint 180 ország – részére.
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közel 4.000 munkavállaló számára biztosít munkahelyet, valamint 32 hazai székhelyű beszállítóval dolgozik. A 2012-ben megnyitott üzembe a mai napig több mint 1 milliárd eurót fektetett be a cég.
A Mercedes-Benz gyár kiemelt figyelmet fordít Kecskemét és a régió fejlődésére, valamint a jövő generációjának, és a hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok segítésére oktatás, sport, kultúra és szociális ügyek területén.

*A Randstad Hungary felmérése alapján

 

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

 

Kapcsolódó képek