menu

  • 2015.12.18.

MEGÚJULT A KISKŐRÖSI MENTŐÁLLOMÁS

Az Új Széchenyi Terv TIOP-2.2.1-11/1-2012-0001 „Sürgősségi Ellátás Fejlesztése – Mentés” projekt keretében az Országos Mentőszolgálat Magyarország 18 megyéjében 22 új mentőállomást épített és további 60-at dinamizált.

2015. december 17-én a megújult, dinamizált kiskőrösi mentőállomást adták át.

A 2012 végén kezdődött és a magyar sürgősségi betegellátásban stratégiai szerepet játszó projekt befejezéséhez érkezett. Október végére megtörtént a műszaki átadás-átvétel az összes dinamizált, és – Mezőberény kivételével, ahol a munka kivitelezőváltás miatt november végére fejeződött be – az újonnan épült mentőállomások esetében is.
A mentőállomások dinamizálása keretében elvégzett beavatkozásoknak köszönhetően jelentős mértékben javulnak a mentés szakmai feltételei, csökken a riasztástól számított kiérkezési idő. Ezt szolgálják az új, motorizált garázskapuk, a kimenő és beérkező járművek mozgásának elkülönítése, a korszerű fertőtlenítő berendezések beépítése. Az állomások költséghatékony működését segíti az energiaellátó rendszerek korszerűsítése és az épületek utólagos hőszigetelése. A dinamizált állomások új mentőgépkocsit, valamint modern orvostechnikai eszközöket is kapnak.

Az új építésű mentőállomások az ellátás javítását szolgálva olyan területeken épültek, ahol eddig hiányoztak a riasztást követő 15 percen belüli kiérkezés feltételei. Az új állomások műszaki és orvostechnikai felszereltsége teljes mértékben megfelel az európai normáknak. Minden állomáson két új mentőgépkocsi áll szolgálatba személyzettel együtt.

A TIOP-2.2.1-11/1-2012-0001 „Sürgősségi ellátás fejlesztése-mentés” projektben a kiskőrösi mentőállomás felújítása bruttó 22 504 983 Ft értékű beruházás keretében valósult meg. A megyében a kiskőrösi mellett a tiszakécskei, kecskeméti, kiskunfélegyházi, kalocsai, dunavecsei, bajai és bácsalmási mentőállomás került korszerűsítésre. A hálózatbővítés keretében Jánoshalmán építettek új mentőállomást.

Az európai uniós normáknak és a kor színvonalának megfelelő, megújult mentőállomás átadásán köszöntőt mondott Pohankovics András alpolgármester, Papp Gábor OMSZ projektmenedzser és Dr. Zentay Attila a régió orvosigazgatója.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a résztvevők megtekinthették az épületet, mely modern és komfortos munkakörnyezetet biztosít a kiskőrösi mentődolgozók, és még gyorsabb, biztonságosabb ellátást a térség rászoruló lakosai számára.

 

Országos Mentőszolgálat