menu

  • 2016.02.10.

Újabb 100 milliárd Kecskemétnek

A Modern Városok Programmal kapcsolatban közös sajtótájékoztatót tartott kedden Orbán Viktor miniszterelnök és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, a kecskeméti városháza dísztermében.

Teltház előtt bejelentették, hogy Kecskemét a következő öt évben újabb jelentős, összegészében közel százmilliárd forintos központi támogatásban részesül.

Szemereyné Pataki Klaudia nyitóbeszédében kitért arra, hogy miért szükségesek azok a fejlesztések, amelyek, az aláírandó dokumentumban tételesen is szerepelnek. A nagyrészt infrastrukturális, gazdasági és kulturális beruházások segítenek Kecskemétnek tovább haladni azon az úton, amelyek nemcsak gazdasági, de teljeses értékű közép-európai regionális központtá tehetik városunkat.

Az elmúlt tíz évben Kecskemét „felkerült a térképre” – fogalmazott a polgármester –, s lélekszám alapján ugyan a hetedikek vagyunk az országos rangsorban, de gazdasági kulturális és társadalmi erő tekintetében a vidéki városok versenyében Debrecent és Győrt mindjárt Kecskemét követi.

Meg tudtuk tartani mezőgazdasági pozícióinkat amellett, hogy önerőből erős járműipari központtá vált Kecskemét ezen idő alatt, és elsőként vezette be a duális képzést. De ahhoz, hogy tovább is fejlődhessen a város, komoly infrastrukturális, gazdasági és kulturális fejlesztésekre van szükség.

Orbán Viktor miniszterelnök a mostani szerződésben szereplő összeg jelentőségét az elmúlt években Kecskemétnek juttatott fejlesztési lehetőségek mértékéhez hasonlította: – Az elmúlt öt évben 16 milliárd forintnyi adósságot vettünk le a város válláról, és 85 milliárd forint befektetés, fejlesztés érkezett Kecskemétre. Ez a 100 milliárd forintnyi fejlesztési lehetőség, valószínűleg példátlan Kecskemét történetében – mondta a miniszterelnök. – Kulcskérdés volt ma: sikerül-e egy újabb hasonló tízével megtoldani a város fejlődését. A világ nem csak haladásból áll, tudjuk. Ha kinyílik a lehetőség, akkor kell rámenősen és kitartóan élni vele. Ebből a szempontból különórára a polgármesterasszonynak nincs szüksége.

Orbán Viktor elmondta, a következő tíz évben 110 ezresből minden valószínűség szerint 130 ezres város válik Kecskemétből, s fejlesztési szempontból szorosan összekapcsolódik Szolnokkal, Cegléddel és Dunaújvárossal is, ami azért szerencsés, mert könnyebb egy ilyen régió távlatos fejlődését finanszírozni.

Összesen tíz fejlesztési tételt sorolt fel a miniszterelnök a következő öt évre vonatkozóan a Modern Városok Program kecskeméti hozadékával kapcsolatban, amelyek megvalósításáról a sajtó és számos érdeklődő előtt aláírták a szerződést Kecskemét polgármesterével.

Íme, az egyes tételek, némelyek a beruházási összeggel is kiegészítve, azonban nem minden tervezetnél hangzott el a konkrét összeg. A két legnagyobbal kapcsolatban például további tárgyalásokról állapodtak meg – mondta Orbán Viktor.

1.”Kecskemét Fejlődésért Alap” munkacímen 25 milliárd forint értékű gazdaságfejlesztési alapot hoznak létre, amely a támogatásra érdemes céllal és a jó eséllyel megtérülő ötletek megvalósítását célozza. Az alap pályázatokat fogad be az életképes ötletek támogatására. A 25 milliárdos forgótőke nem csökken, hanem folyamatos támogatást biztosít majd.

2. A reptér környezetében a polgári repülés számra önálló kifutópályát létesítenek a város könnyebb elérése érdekében.

3. Az ipartelepek biztonságos energiaellátásra érdekében olyan komoly hálózati fejlesztések várhatók, amelyek a jövő kihívásainak is eleget tesznek majd.

4. A szerződésben szerepel a városi elkerülőút befejezése is, 18 milliárd forint étékben.

Hirdetésállásajnálat hirdetés
5. Az 52-es főút bevezetőútjának négysávúsításáról is döntés született.

6. Egyetemi ipari kutatóközpont létesül Kecskeméten. Ez az egyik legnagyobb fejlesztés, amire egyelőre nincs is összeg meghatározva, a megvalósítás további tárgyalásokat igényel.

7. A vasútfejlesztés terén egyrészt a főpályaudvar fejlesztése mellett döntöttek, illetve mellé egy modern parkolórendszer kialakítása is várható.

8. Szintén a közlekedés fejlődését szolgálja az a környező településekkel és társ közlekedési ágakkal közös fejlesztési terv, amely Kecskemét elővárosi vasúti közlekedését érinti.

9. A Kodály Intézet fejlesztése az általa képviselt világhírű magyar brand további népszerűsítése miatt szükséges. Épül hozzá például egy 250 fős koncertterem, valamint tantermekkel, stúdiókkal bővül körülbelül 3 milliárd forint értékben. Ehhez kapcsolódóan egy műszaki gazdasági területen működő, középfokú, kéttannyelvű duális szakképző iskola és kollégium építéséről is megállapodott a város és a kormány, 1,5 milliárd forint értékben.

10. Zárásként a miniszterelnök elmondta: 4 milliárd forintot biztosít a központi költségvetés a kecskeméti városháza felújítására, amelyről mint közös nemzeti kincsről beszélt Orbán Viktor, és amely két éven belül elkészülhet.

Az ipari kutatóközpont és az elővárosi vasúti hálózatfejlesztéssel kapcsolatban további tárgyalásokról döntöttek. A miniszterelnök megemlítette a 44-es út küszöbön álló 125 milliárdos fejlesztését is, amely már a közbeszerzés előszobájánál tart. Hozzátette, amint megkezdődik a beruházás, az út mindkét végéről elindul az útépítés, hogy mihamarabb megvalósulhasson a fejlesztés.

Újságírói kérdésre Orbán Viktor beszélt arról, hogy a kormány nem nyilvános tárgyalásokat folytat a Mercedes-gyárral. Elmondta, hogy a Mercedesnek több elképzelése is van a fejlesztések ügyében, amelyek között három lengyel, két cseh és egy magyar helyszín versenyez. Van azonban olyan fejlesztés is, amely korábbi beruházásokhoz kapcsolódik. Lesz továbbá olyan is, amely a magyar beszállítók számára nyit újabb lehetőséget – tette hozzá.

Orbán Viktor városházi programja után látogatást tett a Mercedes-gyárban is.

 

forrás: hiros.hu

Kapcsolódó képek