menu

  • 2016.02.18.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja

A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000. június 13-án megszavazta, hogy a kommunista diktatúrák áldozatainak február 25-ét nyilvánítja emléknappá.

Ebből az alkalomból a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület önkéntesei illetve a Szent Miklós templom Ferences Imaközössége az egykori kecskeméti ferences rendházfőnökről, vértanúról, kínai misszionáriusról, Páter Károlyi Bernátról emlékezik meg.
Bernát atya az 1940-es években próbálta menteni a kecskeméti zsidóságot. A kommunista diktatúra embertelenségei ellen felemelte szavát, ezért üldöztetésnek volt kitéve. Emberfeletti tettei tiszteletére 2011-ben megkezdődött a boldoggá avatási eljárása 6 másik társával együtt, majd 2013-ban a szentté avatási eljárást is elindították az összegyűjtött dokumentumok, emlékek alapján.
Bernát atyára és a kommunizmus áldozataira 2016. február 25-én, csütörtökön emlékeznek meg.

A program a következőképp alakult: 7:30-kor szentmise a Szent Miklós templomban, melyet Bárkányi Ernő templomigazgató celebrál.

8 órakor a Barátok Temploma mellett, Bernát atya emlékkövénél és fájánál emlékezik meg a hívőközösség a diktatúra áldozataira egy közös imádsággal és tiszteletadással.

Kapcsolódó képek