menu

  • 2016.02.18.

Hat magyar csapat a Shell Eco-Marathon Europe versenyen

Hat diákcsapat képviseli Magyarországot a Shell Eco-Marathon Europe versenyen, ami idén először Londonba érkezik. 

“Mi az: 25 km/órával megy, 3D nyomtatóval készül és egy liter benzinnel megteszi a London-Róma távolságot oda-vissza?”

28 országból 229 diákcsapat, köztük öt egyetemi és egy középiskolás magyar csapat kapott meghívást az üzemanyag-hatékonysági versenyre

Több mint 200 hihetetlenül energiahatékony járművet láthatunk idén nyáron a londoni Queen Elizabeth Olimpiai Park körül a Shell Eco-marathon Europe első brit eseményén.
A versenyt június 30. és július 3. között rendezik meg a Make the Future négynapos fesztivál során, amely számos pazar ötletet és lehetséges megoldást vonultat fel a modern világ aktuális energetikai kihívásaival kapcsolatban.

„A Shell Eco-marathon 30 éve inspirálja a fiatalokat szerte a világban, hogy energiahatékony járműveket tervezzenek és építsenek” – mondta Erik Bonino, a Shell UK vezérigazgatója.
„Megtisztelő, hogy a házigazdája lehetek ennek a kihívásnak Londonban a Make the Future során, és hogy láthatom a fiatalokat, ahogy újabb és újabb kreatív, műszaki és tudományos megoldásokkal kísérleteznek.”
A Shell Eco-marathon kihívás célja, hogy a meghívott diákcsapatok olyan járműveket álmodjanak meg és építsenek, amelyek egy liter üzemanyaggal a lehető legnagyobb távolságot képesek megtenni.

Erre vállalkozik az a hat magyar diákcsapat is, akik a verseny történetében rendhagyó módon 2016- ban Londonban teszik próbára saját tervezésű járműveiket. Idén először a Debreceni Tudományegyetem különítménye is megméretteti magát elektromos prototípus autójával. Szintén első alkalommal indul városi koncepció kategóriában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Paradicsom csapata, akik nevezésükkel az elektromos hajtást szeretnék népszerűsíteni.
Nem úgy a BME másik csapata, a GSZK Shark Team, akik a tavalyi első versenyük után ismét dízel hajtású járművel indulnak a prototípus kategóriában. Szintén a második verseny elé néznek a Szegedi Tudományegyetem diákjai, akik ez alkalommal is elektromos és prototípus járművel indulnak. A győri Széchenyi Egyetem SZEnergy csapata – akik a legtapasztaltabb magyar csapatként kilencedik alkalommal vesznek részt a versenyen – jelentősen átalakították elektromos városi koncepció autójukat az idei megmérettetésre. Egyetlen magyar középiskolás indulóként a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai is bemutatkoznak a többi diákcsapat előtt, akik nem csak teljes
Európát, de számos más, a kontinensen kívüli országot is képviselnek majd a megmérettetésen.

Az első, 1985-ben rendezett európai versenyen a győztes 680 kilométert tett meg egy liter benzinnel. Ma a versenyzők már más eszközöket is alkalmaznak, kezdve a 3D-s nyomtatástól,egészen az alternatív energiák üzemanyagként való felhasználásáig. A rekord jelenleg 3 771 kilométer egyetlen liter benzinnel, ami a London-Róma távolság megtételét jelenti oda-vissza.

Még több információért látogasson el a Shell Eco-marathon Europe verseny weboldalára a www.shell.com-on, vagy kövesse a Facebook és Twitter közösségi oldalukat.

A Make the Future fesztivállal kapcsolatos további részleteket a www.shell.co.uk/makethefuture
honlapon talál.

A Shell Eco-marathonról

A Shell Eco-marathon verseny során a diákok saját tervezésű és építésű járműveket tesztelnek. A megmérettetés célja, hogy tudományos és mérnöki pálya választására inspirálja a fiatalokat.
A verseny innovatív, problémamegoldó és kreatív gondolkodást, valamint együttműködést igényel, így a résztvevők
személyesen megtapasztalt élményeken keresztül tehetnek szert értékes képességekre és tudásra a jármű megalkotásához és működtetéséhez szükséges műszaki és dizájn területeken.
2016-ban első alkalommal Londonban szervezi a Shell a versenyt, ezáltal közelebb hozza a nézőkhöz, hiszen a versenyzők az utcán kialakított pályán versenyeznek.
A Shell Eco-marathon Europe 2016. június 31. és július 3. között ünnepli harmincegyedik évfordulóját. A rendezvény
helyszínén számos kísérőprogram várja az inspirációra vágyó európaiakat, akik érdeklődnek a jövő energiái és technológiái iránt, amelyek választ jelenthetnek a jövő kihívásaira.
A Shell Eco-marathon egy globális kezdeményezés, amelynek hasonló rendezvénye van az Egyesült Államokban és Ázsiában is: a Shell Eco-marathon Americast április 22. és 24. között Detroitban, a Shell Eco-marathon Asiat pedig március 3. és 6. között a Fülöp-szigeteki Manilában rendezik meg.
A Make the Future az ötletek és innováció fesztiválja. Célja, hogy platformot biztosítson a globális energetikai kihívásokkal kapcsolatos innovációknak, együttműködésnek és párbeszédnek. A négynapos fesztivált a londoni Queen Elizabeth Olimpiai Parkban rendezik meg június 30. és július 3. között. A virtuális valóságon és gyakorlatias tudományos kísérleteken keresztül a látogatók megtapasztalhatják a jövő energiahasználatát a megújuló energiától kezdve a földgázon át egészen az alacsony széntartalmú megoldásokig.
A Queen Elizabeth Olimpiai Park világhírű sportközpont gyönyörű parkkal, sétánnyal, vizesárokkal és az ArcelorMittal Orbit lenyűgöző kilátásával várja látogatóit. A parknegyed Kelet-London szívének új lakó- és munkahelye, valamint kulturális és oktatási központja. QueenElizabethOlympicPark.co.uk

A Royal Dutch Shellről
A Royal Dutch Shell plc Angliában és Walesben bejegyzett társaság. A központ Hágában található, részvényeit a londoni, amszterdami és New York-i tőzsdéken jegyzik. A Shell világszerte több mint 70 országban, számos üzletágban van jelen, többek között az olaj- és földgázkitermelés illetve gyártás, az LNG és GTL-előállítás és -eladás, az kőolajtermékek és kemikáliák előállítása, eladása és szállítása terén, valamint megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektekben. 

Kapcsolódó képek