menu

  • 2016.02.19.

Két új röntgengép a Tüdőgondozóban

Átadta a gyártó cég a munkaterületet a Kecskeméti Tüdőgondozóban, és már az új digitális röntgengépek sugárvizsgálata is sikeresen lezajlott.

Közel 500 millió forintba került az a két új eszköz, amelyeken már csak a próbaüzemet kell elvégezni. A Tüdőgondozó Intézet vezető főorvosa szerint, ha minden rendben zajlik, február végén már az új, magasabb szintű diagnosztikai lehetőséget biztosító gépekkel vizsgálják majd a betegeket.

Már beszerelte a gyártó cég a Kecskeméti Tüdőgondozóba a két új röntgengépet, és átadta a munkaterületet is. December végén állították le a régi eszközöket, és kezdték meg az előkészítő munkákat. Az új gépek január közepén érkeztek Kecskemétre, majd hetekig a gyártó cég végezte az üzembe helyezésüket. Most pedig már sikeresen túlestek a sugárvizsgálaton is: az Országos Közegészségügyi Központ Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság ugyanis a mérések során mindent rendben talált. A most beszerzett digitális képalkotó berendezések a korábbinál jóval magasabb szintű diagnosztikai lehetőséget biztosítanak majd.

„A hagyományos ortovoltos röntgenvizsgálat föloldási küszöbe korántsem volt ennyi finom. Ez azt jelenti, hogy sokkal kisebb elváltozásokat is észre tudunk ezen venni, sőt időnként olyanokat is, amelyeket korábban egyáltalán nem is láttunk” – nyilatkozta Dr. Pánczél Gyula, a Kecskeméti Tüdőgondozó, intézetvezető főorvosa.

A két gép beszerzési költsége megközelíti az 500 millió forintot. Az orvosok és az asszisztensek betanításának első fázisa lezajlott, már csak a próbaüzem van hátra, majd azt követően a tervek szerint február végén már az új eszközökkel vizsgálják majd a betegeket.

 

 

forrás: Kecskeméti Televízió

Kapcsolódó képek