menu

  • 2016.02.24.

29 napig fürödhetünk a kultúrában!

A diákokból álló Robbers együttes játszotta el Sweather-Weather című dalát a 31. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keddi sajtótájékoztatóján.

Nem véletlen, hogy ezzel kezdődött a rendezvény, hiszen az idei programsorozatban a fiatalok kiemelt szerepet kapnak.
Huszonkilenc nap alatt húsz helyszínen közel 90 kulturális programot foglal magába az idei fesztivál – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elsőként a Robbers produkcióját dicsérte meg, kiemelte, mennyire örül, hogy helyet kapott a zenekar a március 3-án induló kulturális seregszemlében.

Robbers zenekar (Fotó: Banczik Róbert)

Robbers zenekar (Fotó: Banczik Róbert)

– Rendkívül gazdag és színvonalas programsorozatot állítottak össze a szervezők – hangsúlyozta a polgármester. – Ez a fesztivál már nem csak a kecskemétieknek szól, de a régió közönségét is megszólítja, sőt határainkon túlra is elér a híre.

A fesztivál több szereplője, eseménye is kerek évfordulót ünnepel az idén. Csík János ötvenéves születésnapjára megjelentett albumát mutatja be a fesztiválon, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar 50, a Cantus Nobilis Kórus pedig 55. évfordulóját ünnepli. 35 éves szülinapján ad ingyenes koncertet a Kecskeméti Ifjúsági és Kecskemét Városi Fúvószenekar, a 40 éves Kecskemét Táncegyüttes Páratlanul című műsorával lép fel, két félidőben lesz a női és a férfi műsora.

Tízedik alkalommal rendezik meg a Fringe művészeti fesztivált, amely most visszatér a megújult városi mozi épületébe, ahol egy évtizede elkezdődött.

„Fürödj a kultúrában!” Ez az idei Fringe mottója, a szlogenhez készült kád ott díszelgett a sajtótájékoztatón is, de találkozhatunk vele a Malomban, az ifjúsági otthonban és a Hírös Agórában is. Mint megtudtuk, minden eddiginél többen jelentkeztek a fesztiválra, ahol a fiataloké lesz a főszerep.

Fotó: Banczik Róbert

Fotó: Banczik Róbert

Huszonötödik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivált, amely idén is számtalan hazai és külföldi vendéget hoz el városunkba a műfaj kiválóságai közül.

Bak Lajos, a Hírös Agóra igazgatója elmondta, hogy tavaly 17 ezer látogatója volt a tavaszi fesztiválnak, terveik szerint idén még ennél is több vendég lesz. – Ma már nem csak a gazdasági fejlődés miatt lehet Kecskemét iránytű más városok számára, de kulturális életünk gazdagsága, a helyi közösségek támogatása is példaértékű – jelentette ki Bak Lajos.
– Összművészeti fesztiválunk fő célja, hogy megmutassuk értékeinket a nagyvilágnak. Erre kínál alkalmat a Kárpát-medencei Magyar Kulturális és Civil Szervezetek Konferenciája is.

A fesztivál legnagyobb támogatója a város önkormányzata, amely 11 millió forintot biztosít a rendezvényre. Az összköltségvetés minden évben 30 millió forint körül mozog, általában csak a legvégén derül ki pontosan ez az összeg. Idén először csatlakozott a mecénási körhöz a Mercedes Benz Gyár, amelynek levelét fel is olvasták a sajtótájékoztatón.

Bak Lajos elmondta, ez programsorozat talán a legdemokratikusabb fesztivál, hiszen minden intézmény, szervezet, kulturális műhely maga nyújtja be pályázatát a város művészeti tanácsához, ahol döntés születik ezekről. Világszínvonalú produkciók is szerepelnek a fesztivál programjai között, igazi kuriózum például, hogy a Hattyúk tavát hozza el Oroszországból a Royal Russian Balett.

– 29 napig fürödhetünk tehát a kultúrában – mondta zárásként a polgármester. – Bízom benne, hogy mindenki megtalálja a kedvére való programokat ebben a sokszínű kínálatban. Kívánom, hogy kapcsolódjanak ki, leljék örömüket a kulturális fürdőzésben!

 

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek