menu

  • 2016.02.26.

CSOK AZÉRT IS!

Tavalyi életbe lépése óta sokadszor változott a Családok Otthonteremtési Támogatása vagyis a CSOK, a rendeletben meghatározott feltételek át- és átszabása pedig sok bizonytalanságot okoz az érintettekben.

Mi mindig azt javasoljuk, hogy még a tervezés szakaszában érdemes szakértővel konzultálni, mi is ezt tettük, a GDN HitelCentrum vezetőjét (akit CSOKügyi szakértőnek is titulálhatnánk már) kérdeztük a legújabb fejleményekről.

vincze-krisztian-kep-2016-8

Először is vegyük sorra melyek a legfontosabb változások?

Használt  ingatlanok esetén eltörlésre kerültek a négyzetméter „lépcsők”, csak az a feltétel, hogy 1 gyermek esetén 40, 2 esetén 50, 3 esetén 60 és 4, vagy több gyermek esetén az ingatlan hasznos alapterülete elérje a legalább 70 négyzetmétert. Felső korlát továbbra sincs és az energetikai besorolás is mellékes ebből a szempontból. A másik jelentős változás a használt lakások esetén, hogy eltörlésre került a 350.000 Ft-os négyzetméterár korlát, amivel elsősorban a nagyvárosokban ingatlant vásárolni szándékozók dolga lett könnyebb. Egyetlen feltétel az árral kapcsolatban, hogy a vételár 35.000.000 Ft alatt maradjon.

Új építésű ingatlanok esetén nincs vételár korlát, de a minimális alapterületnek ott is meg kell felelni. Ebben az esetben azonban a jogszabály külön szabályozza a lakások és a családi házak alapterületét, utóbbi minimális alapterületének legalább 30 m2-el kell nagyobbnak lennie.

Változás, hogy mostantól ha támogatás felhasználásával új építésű ingatlant vásárol valaki, akkor nem baj, ha van a tulajdonában másik ingatlan (korábban ez csak a 10+10 verziónál volt megengedett), sőt, ha volt 5 éven belül eladott ingatlan, akkor sincs beforgatási kötelezettség.

Mi indokolta a változtatást?

Az új szabályozás elsősorban igyekszik tiszta vizet önteni a pohárba, vagyis számos korábban kétértelmű pontot tisztáz. Ezenkívül olyan élethelyzeteket is életszerűbben kezel, amelyek a januári szabályok szerint nem voltak egyértelműek. Most az áttekinthetőséget segíti, hogy külön rendeletben szabályozta a jogalkotó az új építésű (16/2016. (II.10.) Korm. rendelete) és külön használt ingatlanokra (17/2016. (II.10.) Korm. rendelete) vonatkozó szabályokat. Így áttekinthetőbbé vált a rendszer, ami mindenkinek kedvez.

Van aki esetleg nem járt jól a módosításokkal?

Néhány kiskapu bezáródott, így akik esetleg ki akarták ezeket használni, biztosan bosszankodnak most. Például a támogatás felhasználásával vásárolt új építésű ingatlant nem lehet 5 éven belül használtra cserélni. 5 éven belül kizárólag új ingatlan vásárolható.

A másik „apró betűs rész” hogy élettársi kapcsolatban élők esetén nem számolhatóak egybe a mozaik család gyermekei, vagyis ha például anyuka 2 gyermeket hoz az előző kapcsolatából, apuka pedig 1-et, akkor 2 gyermek után vehetik igénybe a támogatást. Persze van megoldás számukra is, hogy hozzájuthassanak az akár 10 + 10 millióhoz. Ha házasságot kötnek, mert akkor már mindhárom gyermek figyelembe vehető ugyanis az elbírálásnál. Éppen az ilyen helyzetek értelmezése miatt szoktuk azt javasolni, hogy konzultáljanak szakértővel. Aki a rendelkezés egészét ismeri és tudja, hogy milyen problémára, milyen megoldások jöhetnek szóba.

És mi a tapasztalat,  érdeklődnek?

Rengetegen!  A HitelCentrumban dolgozó kollégáim telefonja állandóan csörög, folyamatosan kapjuk az érdeklődő e-maileket és sokszor reggel 8-tól este 8-ig fogadjuk rendületlenül az ügyfeleket. Igyekszünk minden kérdésre megnyugtató választ adni, minden szituációra megoldást találni. Ezúton is szeretném megköszönni kollégáimnak a munkájukat, nagyon sokat dolgoznak azért, hogy senki se távozzon a számára szükséges információk nélkül.

De ezt el kell mondani, hogy az ügyfelek többsége azonban egyelőre „csak” érdeklődik, aminek az egyik oka az, hogy nagyon kevés az új építésű ingatlan, amire felvehetnék a támogatást. Egyre többen vásárolnak telket és kezdenek építkezésbe, de természetesen az is egy hosszabb folyamat és bár én nem vagyok műszaki ember, de azt tudom, hogy talán nem a január, február számít az építkezések fő szezonjának. Éppen ezért arra számítunk, hogy nyáron megnő azoknak az aránya, akik érdeklődőből igénylővé lépnek elő. Természetesen akkor is számíthatnak majd a segítségünkre.

 

STOP-GDN Ingatlan
Kecskemét, Bocskai u. 1.
Tel.: 06-30/576-6448

gdn-logo-2016-8stop-ingatlan-logo-2016-8

 

Kapcsolódó képek