menu

  • 2016.04.06.

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

PROGRAMAJÁNLÓ, 2016. április

ELŐZETES:

nigy-1

Festett díszítő motívumok – népi bútorfestők országos szakmai konferenciája  május 12-én.

PROGRAM:

Hímzésmustra

nigy-2

Nyílt nap a kecskeméti díszítőművész szakkörben április 19-én (kedden) 13-16 óráig. 13-14 óráig szubjektív tárlatvezetés az állandó kiállítás hímzés termében dr. Varga Ferencné a Népművészet Mestere és Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével, majd a gyűjteményi anyag hímzés mintakendőinek bemutatása Bognár Gabriella néprajzkutató segítségével.

nigy-3

14 -16 óráig bemutatkozik a díszítőművész szakkör: gyűjtőmunkák ismertetése, jelenlegi tevékenységek bemutatása, mini tárlat az eddig elkészült alkotásokból, alapöltések tanítása. A belépés díjtalan.

 

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK:

Húsvéti hímesek

nigy-4

A kiállítás a Népi Iparművészeti Gyűjtemény hímes tojás kollekciójából nyújt ízelítőt. A tojáshímzők munkáit bemutató tárlaton hazánk jeles néprajzi tájainak motívumkincseit a különböző technikákkal (karcolt, írott, viaszolt, maratott, drótozott, pingált, áttört és patkolt) díszített alkotásokon keresztül ismerhetik meg a látogatók.
Látogatható április 9-ig.

Hagyományos parasztviseletek

nigy-5

Válogatás a Népi Iparművészeti Gyűjtemény raktárában őrzött viseletanyagból. A kiállításon Magyarország különböző tájegységeiből komplett, autentikus népviseletek és azok szakszerű leírásai láthatók. Látogatható április 19-től május 7-ig.

 

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK:

Áprilisi kínálat: préselt virágkép készítése, papír virágcsokor készítése, kötélverés, gyertyamártás, bojt, pompon, masni készítése
Óvodás, általános- és középiskolás csoportok részére előzetes bejelentkezés alapján.
Ára 450 Ft/fő

nigy-6

KÉZMŰVES TÁBOROKAT szerveznek a nyári szünet idején 6-12 éves gyerekek részére. Részleteket www. nepiiparmuveszet.hu a honlapon  talál.

 

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS:

Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben – fazekasság, hímzés, szövés, faragás, népi kismesterségek

 

KAMARA KIÁLLÍTÁS

Kalotaszeg

kalotaszeg

Zana Dezső (1920-1986), Kecskeméthez kötődő pedagógus, művész, aki lelkes gyűjtője volt a népi hagyományoknak, jelentős gyűjteményt hagyott a városra. A Zana-gyűjtemény legszebb, legértékesebb darabjaiból összeállított kiállítás megtekintésével a hagyományos kalotaszegi lakás- és öltözködés-kultúra egy fontos, hiteles szegmensével ismerkedhetünk meg.

Polyák Ferenc fafaragó kiállítása

nigy3

Polyák Ferenc (1945–2013) gyermekkora óta foglalkozott fafaragással, először a mindennapi használati tárgyakat díszítette, később már szobrokat és domborműveket is faragott. Baltával és vésővel dolgozott, a keményebb fafajtákat kedvelte, témáit leggyakrabban a népi életből vette.

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖR

A Kecskeméti Díszítőművész Szakkör 1952-ben alakult. Az eltelt évtizedek alatt a szakkör keretein belül több száz asszony ismerte és szerette meg a „tiszta forrásból” merített népi hímzés mintakincsét.
Munkálkodásukat nem csak a lelkesedés, odaadás, hanem a színvonalas alkotómunka is jellemzi: az ismeretek tudatos gyarapítása, részvétel továbbképzéseken, alkotótáborokban, eredeti anyaggyűjtéseken alapuló hagyományőrzés és továbbadás.
A közösséget a hímzés szeretetén kívül a meleg, baráti érzés tartja össze, és nyitott azok számára, akik békés alkotómunkában szeretnének részt venni.

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖR minden kedden 14-16 óra között várja az érdeklődőket Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével.

BELÉPŐDÍJ: 600,- Ft, Kecskemét Kártyával 480,- Ft, kedvezményes: 300,- Ft.
TÁRLATVEZETÉS: bejelentés alapján, magyar nyelven kérhető. Ára: 2.000,- Ft.

 

Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek
Népi Iparművészeti Gyűjtemény
6000 Kecskemét, Serfőző u. 19.
e-mail: muzeum.nepiipar@gmail.com
web: www.nepiiparmuveszet.hu
tel:76/327-203

Nyitva tartás: keddtől szombatig, 10–16 óráig
Ettől eltérő időpontban csoportok számára a látogatást előzetes bejelentés esetén tudjuk biztosítani.
Ünnepnapokon zárva.

Kapcsolódó képek