menu

  • 2016.04.15.

Hogyan fizethetem be az adómat?

Jelen tájékoztatás célja, hogy segítséget nyújtson a személyi jövedelemadó bevallás kitöltésekor keletkező adókülönbözet (személyi jövedelemadó, egészségügyi hozzájárulás, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, különadó) rendezéséhez, az Ön számára legmegfelelőbb fizetési mód kiválasztásához.

A felmerült adófizetési kötelezettségét teljesítheti

  1. átutalással,
  2. Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül átutalással,
  3. ügyfélszolgálatainkon POS terminálon keresztüli bankkártyás befizetéssel, vagy
  4. készpénz-átutalási megbízás (csekk) útján.

Kérik, befizetéskor ügyeljen arra, hogy az átutalás közlemény rovatában, illetve a csekk befizetőazonosító mezőjében a saját adóazonosító jele szerepeljen!

Fizetési kötelezettségét átutalással a következő számlaszámokra teljesítheti:

Költségvetési számla megnevezése: NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla
Költségvetési számla száma: 10032000-06056353
Adónem-kód: 103

Költségvetési számla megnevezése: NAV Egészségügyi hozzájárulás magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla
Költségvetési számla száma: 10032000-06056212
Adónem-kód: 152

Költségvetési számla megnevezése: NAV Magánszemélyt terhelő ekho beszedési számla
Költségvetési számla száma: 10032000-06056377
Adónem-kód: 191

Költségvetési számla megnevezése: NAV Magánszemélyek jogviszony megszűnéséhez kapcsolódó egyes jövedelmeinek különadója bevételi számla
Költségvetési számla száma: 10032000-1076222
Adónem-kód: 305

Lehetősége van arra is, hogy adófizetési kötelezettségeit – akár több adónem tekintetében összevontan is – egy összegben fizesse meg az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül. Ezen házibankos fizetés az eBEV portálon, az EFER/Megbízási csomagok elérési útvonalon hozzáférhető.
Tájékoztatják, hogy ez a szolgáltatás kizárólag az EFER rendszerhez csatlakozott pénzforgalmi szolgáltatóknál vehető igénybe.

Jelenleg az FHB Bank Zrt., az MKB Bank Zrt. és 2016. április 4-től az UniCredit Bank Hungary Zrt. bank ügyfelei élhetnek ezzel a lehetőséggel, amennyiben a szerződésük erre a szolgáltatásra kiterjed.

Bővebb információt az EBEV Felhasználói leírásában olvashat.

A kijelölt ügyfélszolgálatokon tartozását nyitvatartási idő alatt bankkártyás befizetéssel is rendezheti. A bankkártyás befizetésre kijelölt ügyfélszolgálatok elérhetőségéről, nyitva tartásáról a NAV ügyfélszolgálat kereső programjának segítségével tájékozódhat.
http://nav.gov.hu/nav/ugyfelszolg/ugyfelszolgalat_kereso/ado

A készpénz-átutalási megbízás igényelhető
a www.nav.gov.hu honlapon található CSEKK elnevezésű nyomtatványon, illetve a „Kérelem készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez” nyomtatványon,
a 06-40/42-42-42-es telefonszámon a „0” menüpont választásával, illetve
bármelyik ügyfélszolgálatunkon személyesen.

A tartozás rendezésének másik módja az adónemek közötti átvezetés. Amennyiben a 1553 jelű személyi jövedelemadó bevallásban személyi jövedelemadó-befizetési kötelezettsége van, de visszaigényelhető összeg mutatkozik valamely más adónemben, akkor a 1553-170-es lap kitöltésével és beküldésével eleget tehet a befizetési kötelezettségének.

Ebben az esetben a 1553 jelű bevallás főlapján található (D) blokkban kell jelölnie átvezetési szándékát az erre szolgáló kódkockában.

Ha a többletként jelentkező adó kevesebb, mint a fizetési kötelezettsége, akkor a 1553-170-es lap kitöltése mellett természetesen a különbözetet meg kell fizetnie a fent ismertetett fizetési módok valamelyikével.

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal