menu

  • 2016.06.09.

Gazdag kínálattal készül Kecskemét a Múzeumok Éjszakájára

Országosan kiemelt helyszínhez méltóan gazdag programmal készül Kecskemét az idei – június 25-én rendezendő – Múzeumok Éjszakájára.

Programismertető sajtótájékoztatót tartottak kedden a városházán, a szakemberek számára pedig a helyszíneket mutatták meg az illetékesek.

Szemereiné Pataki Klaudia a városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a „Kecskemét is kiállítja…” méltó mottó az idei Múzeumok Éjszakája programhoz, hiszen van mit kiállítanunk, van mit megmutatnunk. A polgármester kiemelte, Kecskemét 2006 óta minden évben részt vesz az egyre szélesebb körű, gazdagabb és látogatottabb programban.

Tavaly 42 helyszínen 62 ezer látogatást regisztráltak, idén már 47 helyszín várja az „éjszakázókat”.

A szervezés, összefogás feladatát hagyományosan a Bozsó Gyűjtemény végzi, amely már többször büszkélkedhetett a vidék leglátogatottabb helyszínének címével, tavaly a Múzeumok Éjszakáján 8200-an fordultak meg a gyűjteményben.

A szervezők így csinálnak kedvet az idei programokhoz:

„Idén Kecskemét a Múzeumok Éjszakája országosan kiemelt helyszíne, és természetesen ismét építünk a jól bevált érdekességekre, látványosságokra.

Ilyenek például az unikális régi Ikarusok, amelyek emblematikusan jelképezik Kecskemétet Magyarországon, de egész Európában sem található hasonló csapat.”

Kecskemét Katona József szülővárosa, az idei évet a Bánk bán írójának emléke szövi át. Ez mutatkozik meg a Múzeumok Éjszakáján is, amely szeretné még közelebb vinni Katona József életművét és korát a látogatókhoz. A „Megidézzük Katonát” programok nemcsak az író nevét viselő intézmények kiállításait jelentik. Minden korosztály számára izgalmas elfoglaltságokat ajánlanak késődélutántól. Jelmezek, dokumentumok, és gasztronómiai élmények elevenítik fel Katona korát. Érdemes lesz Kecskemétre jönni, hiszen ahol a Bánk bán – mint a hazaszeretet üzenete született – ott minden megtalálható, ami igazán jó és magyar!
A kecskeméti Városházán működő

Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltár a Múzeumok Éjszakáján Katona József életével kapcsolatos dokumentumokat mutat be. Az író kora, családja, hivatali és irodalmi munkássága áll a középpontban. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Katona József kultusz dokumentumaival. Különféle emlékanyagot (rajz, tervrajz, fotó, plakát, ördögűzéses tanúvallomás, tudósítás, pecsétlenyomat, jegyzőkönyv, levél) lehet majd megismerni, néhányat közelebbről is szemügyre vehetnek a látogatók.

A Katona József Színházban minden esztendőben a kulisszajárás a legvonzóbb program, amely idén a “Katona József nyomában” nevet viseli. Hogyan mozgatják a díszleteket? Miért van vasfüggöny a színpadon? Hol található Katona József szobra? Lehet intelligens egy lámpa? Minderre választ kaphatunk, ha bepillantunk a Katona József Színházba.

A Cifrapalota „A magyar huszár” című kiállítással várja az érdeklődőket. A hősies, vakmerő, bátor, kitartó, ravasz, és kezdeményező könnyűlovas katona számos európai nyelven egyet jelent a huszárral. A huszár alakját máig kultusz övezi, nemzeti szimbólumnak számít. Számos jól ismert huszárcsíny, és haditett kapcsolódik hozzá. A kiállítás a huszárság történetéről nyújt egy minden részletre kiterjedő áttekintést a végvári vitézek korától a 20. század közepéig. A huszárok hőstetteinek felelevenítése mellett legfőbb fegyvereikből, különleges egyenruháikból és felszerelésükből válogatott tárgy együttes, valamint eredeti grafikai, festmény és fotóanyag fogadja a Cifrapalotába érkező látogatót.

A Bozsó Gyűjtemény is az időszaki kiállításainak, foglalkozásainak egy részét az országos tematikához csatlakozva az újítóknak szenteli, az iparművészet; a kézzel alkotás művészetének megújítóit és újításait mutatja be műhelyfoglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, gasztronómiával fűszerezve. Ízelítő a gazdag éjszakai élménycsomagból: A régió leggazdagabb magángyűjteményének bemutatása, a „Nyomás! Csak itt és most!” program során egy ritka Gutenberg nyomdagépből frissen emelhetik ki a Katona József irodalmi hőseit ábrázoló emléklapot. Az érdeklődők egy 16. századi Gutenberg bibliát is láthatnak, figyelemmel kísérhetik az ólombetétes-üveg készítését.

A Nemzetközi Kerámia Stúdió küldetése a kerámiaművészet formai, esztétikai és technikai fejlődésének előmozdítása, és a kreatív készségek kibontakozásának támogatása. Nyitott a kerámia területén folyó kutatások és kísérletek, a design kihívásai iránt. Ennek megfelelve, korszerű berendezésekkel és kemencékkel, tágas műtermekkel és technikai segítséggel áll a művészek rendelkezésére. A Múzeumok Éjszakája egyik legkedveltebb kecskeméti helyszíne. Legizgalmasabb pillanat a kemencenyitás. A művész ilyenkor szemlélheti meg, hogy miként sikerült a kerámiák égetése.

Néhány hónapja adták át a Leskowsky Hangszergyűjtemény új kiállítótermét a Hírös Város Turisztikai Központban. Ebben az évben az „első múzeumi éjszakát” tölthetjük együtt. A Leskowsky Hangszergyűjtemény az ország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye. A több mint kétezer darabot számláló kollekció a klasszikus, népi- és kísérleti hangszereket mutatja be a középkortól napjainkig. Öt kontinens húros, fúvós és ütőhangszerei szólalnak meg a látogató kezében.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai partnerként idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakája promóciójában. Az Ügynökség fontos célja a kulturális programok népszerűsítése mellett, hogy felhívja a figyelmet a hazai szálláshelyekre, ösztönözze a belföldi turizmust. Az itthon.hu weboldalon külön menüpont készül kedvezményes csomagajánlatokkal a Múzeumok Éjszakája hétvégéjére, hogy a kultúra iránt érdeklődők akár több éjszakát is eltölthessenek a felkeresett városokban. Az akciós szálláshelyek mellett a Múzeumok Éjszakájának programjai és helyszínei között is böngészhetnek az oldalra látogatók.

A teljes programfüzet megtekinthető ITT>>>

 

Forrás: hiros.hu

 

Kapcsolódó képek