menu

  • 2016.06.20.

Ötven helyszínen lesznek programok Kecskeméten

Ötven helyszínen több száz programmal várják a látogatókat Kecskeméten június 25-én, a Múzeumok éjszakáján – tájékoztatta az MTI-t a helyi rendezvénysorozat főszervezője, a Bozsó Gyűjtemény kurátora.

Bozsó János elmondta: Kecskemét tíz éve kapcsolódott be a Múzeumok Éjszakája programsorozatba, akkor még három helyszínnel.

Az elmúlt évben már negyvenkét helyszín fogadta a mintegy tizenötezer érdeklődőt. Idén, a tízéves jubileumon – a Múzeumok éjszakája korábbi éveinek leglátogatottabb vidéki városaként – Kecskemét az országosan kiemelt helyszín.

A Hősök, felfedezők, újítók tematikához számos intézmény csatlakozott – jelentette ki a főszervező. Előadással emlékeznek az olimpiák kecskeméti hőseire a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, míg a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban papíralapú animációs játékokat készíthetnek az érdeklődők kedvenc hőseikről. A Ráday Múzeum termeinek névavatójára készül A mi hőseink címmel. A Bozsó Gyűjtemény művészettörténésze Magyar újítók, találmányok címmel rejtvényekkel átszőtt felfedezőtúrára hívja az érdeklődőket, míg a Hírös Agóra Kulturális Központba betérőkről a Magyar Újságírók Országos Szövetsége karikaturistái készítenek hőskarikatúrákat – sorolta.

A Katona József-emlékévhez kapcsolódva a Bánk bán írójának emléke is átszövi a Múzeumok Éjszakája helyi programjait – mutatott rá Bozsó János kurátor. Katona József hőseit megidéző emléklapot nyomtathatnak egy Gutenberg-nyomdagépen a Bozsó Gyűjteménybe látogatók, míg a Kelemen László Kamaraszínház a Bánk bán előadás jelmezeiből és fotóiból szervez kiállítást. A Katona József Emlékházban a drámaíró korát idéző jelmezekbe öltözhetnek az érdeklődők és kipróbálhatják a lúdtollal írást is. A Bács-Kiskun Megyei Levéltár Kossuth téri részlege pedig Katona-relikviákat, valamint a Katona-kultusz írott emlékeit sorakoztatja fel – jegyezte meg. A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és Wieber Mariann jelmeztervező szervezésében a Bánk bán huszonkét életre kelt szereplője tűnik fel a kecskeméti Múzeumok éjszakáján. A helyszínek között tizenöt retro busz szállítja az érdeklődőket. A korlátlan utazásra jogosító karszalag négyszáz forintért váltható meg az autóbuszokon.

A részletes program elérhető a rendezvény honlapján, a muzeumokejszakajakecskemet.hu-n, de a programfüzet elektronikus változata okostelefonra is telepíthető.

 

 

MTI

Kapcsolódó képek