menu

  • 2016.06.29.

Beszámoló az V. Futó-homok félmaratonról

A Karikás Csárda melletti Gavallér tanya már 8 órakor a rendezők munkájától volt zajos.

Sok segítő önzetlen munkájával gyorsan elkészültek a szükséges helyiségek: a búbos kemence mellett kapott helyet a versenyközpont.

A kemence most hideg maradt, mint maga a régi épület. Nem úgy az “epörfa” környéke: már 10 órakor 30 C-fokhoz közeledett a hőmérő higanyszála.

Újdonságként (no meg jóleső frissítőként) készült el a bio-zuhany. Itt sem tusfürdő, sem szappan nem volt használható, s a víz is hideg zuhanyként hatott: ugyanis nem volt választás hideg és meleg víz között.

A Futó-homok az idén /talán a kis-jubileumra tekintettel/ igazán kitett magáért: vakító napsütés, rotyogó homok (egyesek szerint a hőmérséklete elérte a 60 fokot is!), csodálatos környezet. A szervezők igyekeztek felkészülni a hatalmas melegre: a korábbi frissítőhelyeken több víz állt rendelkezésre, illetve 4  új frissítőpontot is kialakítottak. Ez utóbbi sok-sok futó elismerését kiváltotta a célba érés után.

A rajtszám felvételekor az előnevezettek megkapták a Nemzeti Park védett állatainak logójával ellátott bögrét. (Még a legszorgalmasabb gyűjtőnek sem lehet teljes a gyűjteménye, mert 6 állatról van szó)

Először az ovisok futottak egy kis kört a tanya körül. A meleg sok korábbi résztvevőt távol tartott, de a megjelentek boldog mosollyal futottak át a célvonalon.

Utánuk az iskolások következtek, akik már a teljes tanyát körbefutották.

Mindkét korosztály örömmel fogadta a hűtött Queen üdítőitalt, ami valódi felüdülést hozott a hőségben.

11 órakor a Varga Mihály karikás ostor pattintására indult el a mezőny: 8,5-15-21 km-s távot lehetett teljesíteni. Erre az időpontra a hőmérséklet már 35 fok fölé emelkedett! Mindenki nagy figyelemmel kísérte a résztvevők hősies küzdelmét, kicsit aggódva, hogy hogyan birkóznak meg a nagy meleggel. Mások ebben az időben légkondis szobába bújnak, ők meg dacolva a hőséggel, vakító napsütéssel szorgalmasan gyűjtötték a kilométereket. S nem is akárhogy!

A verseny – Kiskunsági Nemzeti Park által felajánlott – fődíját /a szürkemarha szarvából készített míves tülök/ Polyák Csaba és Hódi Zsuzsanna nyerte igen tiszteletre méltó idővel: Csaba 1:24:58 alatt ért célba, míg Zsuzsanna 2:11:20 alatt teljesítette. Aki szerint ez nem is olyan jó idő, tessék, lehet utánuk csinálni!

További sorrend: 2: Szalóki Róbert 1:28:07/Boronkay Orsolya 2:25:50 3: Veres Szilárd 1:39:14

A versenyzők felkészültségének és a szervezők gondoskodásának köszönhetően az idén senki sem tévedt el, s nem volt szükség a egészségügyi szolgálatra sem.

A kupák és érmek mellett gazdára talált a Karikás Csárda által felajánlott 2 személy részére szóló “Puszta-program” is.
Emellett mindenki jóízűen fogyasztotta a gulyáslevest /ami szintén szürkemarhából készült/, a Veritas Gold ásványvizet, egy kis csokit, gyümölcsöt, no meg a Fornetti süteményeit.

A verseny nemzetköziségéről a szerbiai Magyarkanizsáról és Szabadkáról érkezett versenyzők gondoskodtak.

A szervezők hasonló meleget igen, de homokot nem ígértek a következő versenyükre: a “Perzselő”-Domb futásra! (időpont: augusztus 6.)
Ráadásul versenyfolytatásaként lehet tovább futni a JAZZFŐVÁROS-futásra!
Mindenkit várnak a Szervezők.

Fh_1 Fh_3 Fh_4

www.iusegy.com

Kapcsolódó képek